Skip to main content

Спомен за мъжа, който не можеше да забравя и други паметни моменти

Bill Direen - A Memory of Others 2017
Bill Direen – A Memory of Others 2017

Спомняте ли си, последния път, когато забравихте името на човека, с когото разговаряте? Не се досетихте за думата, която искате да използвате? И къде сложихте ключовете, които държахте преди малко?

Празнотата, която изпитахте ви разтревожи, ядоса, уплаши, накара ви да се чувствате безсилни. В такива случаи сме готови да завиждаме на хора като Соломон Шерешевски.

Sherlock 2010- един от трудните противници на Шерлок Холмс е Чарлз Август Магнусен, неговото оръжие е паметта.
Sherlock 2010- един от трудните противници на Шерлок Холмс е Чарлз Август Магнусен, неговото оръжие е паметта.

Руският репортер нямал нужда от молив и тефтер, той помнел. Помнел цели книги – дума по дума, могъл да рецитира списъци с цифри, които е чул преди 15 години, да охлади лявата си ръка, докато си спомня за лед и да загрее дясната, докато си спомня за огън. А също да се изпоти – без да се движи, само от спомена за тичане. Какво предимство, ако мразите фитнес.

Самюъл Стърнс от вселената на Мarvel има феноменална памет / Светкавицата от комиксите на DC чете и запомня със скоростта на светлината
Самюъл Стърнс от вселената на Мarvel има феноменална памет / Светкавицата от комиксите на DC чете и запомня със скоростта на светлината

Може би си мислите, че Шерешевски е използвал невероятната си памет, за да стане милионер, детектив и супергерой. Но той бил отнесен, някак си глуповат и дори изгубил работата си на репортер, за да стане пътуваща атракция. Един от бащите на неврологията Александър Лурия изследвал изумителните му способности и открил, че човекът, чиято памет „няма граници“, страдал от ужасяваш недъг – не могъл да забравя. Без тази способност ще полудеем.

The Sweet Hereafter 1997 – различните хора интерпретират спомените си за едно и също събитие по различен начин.
The Sweet Hereafter 1997 – различните хора интерпретират спомените си за едно и също събитие по различен начин.

Лурия си спомня, че известният му пациент бил около 20-годишен. „Бях на 37, когато се запознахме“ – спомня си Шерешевски. Това е още една особеност на паметта. Тя не само филтрира спомените, но и ги модулира. Те не са филм или цветна фотография. В главите ни няма точно копие на случилото се, а всеки път се опитваме да го възстановим по отделни елементи. И всеки път, то е малко по-различно. Така всички ставаме честни лъжци.

The Bridge on the River Kwai 1957
The Bridge on the River Kwai 1957

През Втората световна война Япония успява да плени 140 000 съюзнически войници. Между заловените има лекари, които наблюдават странно поведение сред лагерниците. Много от тях са изтощени, апатични, губят равновесие, имат урина с „цвят на силен чай“. Лекарите предполагат, че жестокостта и преработването имат отношение, но също и диетата.

Пациентите „схващат“ хумор и могат да играят шах, но започват да си измислят. Явлението се нарича синдром на Вернике-Корсаков и често се наблюдава при алкохолици. Причината е недостиг на витамин В1. Дефицитът предизвиква енцефалопатия. Страдащите губят спомените си, затова си измислят. Те не осъзнават, че лъжат и са напълно убедени в лъжите си.

Dark City 1998
Dark City 1998

Амнезията е състояние, при което нямаме достъп до „директориите“ си от спомени. А те се съхраняват в различни части от мозъка. Малкият мозък например се грижи за двигателната памет. А личните спомени се съхраняват в хипокампа. Така природата ни дава шанс – ако нещо се изтрие на едно място, нещо да остане на друго.

The Long Kiss Goodnight 1996 / The Bourne Identity 2002 / Unknown 2011
The Long Kiss Goodnight 1996 / The Bourne Identity 2002 / Unknown 2011

Саманта Кейн (Джина Дейвис), Джейсън Борн (Мат Деймън) и доктор Мартин Харис (Лиъм Нийсън) страдат от ретроградна амнезия. Те губят автобиографичната си памет, но не и процедурната си памет – нещата, които правим автоматично: ходене, тичане, хранене, лична хигиена, а в техния случай и всички умения на обучени агенти и професионални убийци.

Regarding Henry 1991
Regarding Henry 1991

Хенри, героят на Харисън Форд в Regarding Henry 1991 (Относно Хенри) страда от същото, след като е прострелян в главата. Но неговата амнезия е по-реалистична, той губи (за известно време) способността да се движи и говори.

Memento 2000 / Before I Go to Sleep 2014
Memento 2000 / Before I Go to Sleep 2014

Героите на Гай Пиърс в Memento 2000 (Мементо) и Никол Кидман в Before I Go to Sleep 2014 (Преди да заспя) имат антероградна амнезия. При нея пациентът губи способността да формира нови спомени.

Spellbound 1945
Spellbound 1945

Паметта е любима тема в киното, защото прави сюжетът интересен. Чрез нея могат да се изследват теми като идентичност, съдба, време, любов, предателство, загуба…

Алфред Хичкок избира Ингрид Бергман за ролята на лекар в психиатрия. В Spellbound 1945 (Омагьосаният), тя ще се опита да „пробие“ амнезията на младия си колега д-р Антъни Едуардс (Грегъри Пек), който е убеден, че е убил истинския Едуардс и е откраднал неговата самоличност. Двамата трябва да влязат в света на кошмарите, за да разберат истината. А той е дело на Салвадор Дали.

The Celebration 1998 / A Dangerous Method 2011 / On Chesil Beach 2017 / The Tale 2018
The Celebration 1998 / A Dangerous Method 2011 / On Chesil Beach 2017 / The Tale 2018

Любим похват за драмите са потиснатите спомени. Герои, които израстват, мислейки, че имат добро семейство, но нещо отключва паметта им и възстановява травмиращата истина.

Този мит-хиперболизация е свързан с вярата, че хората – особено децата, подсъзнателно  забравят болезнени изживявания. Но има доказателства, че тези спомени могат да бъдат внушени от терапевти или други хора.

The Manchurian Candidate 1962
The Manchurian Candidate 1962

Изследване на Американската психологична асоциация показва, че мнозинството от жертвите на сексуално насилие си спомнят случилото се. А също, че е възможно да се конструират убедителни псевдо-спомени за събития, които никога не са се случили.

36 Hours 1965
36 Hours 1965

Главният герой в 36 Hours 1965 (36 часа) е заблуден, че има амнезия, че не си спомня нищо от периода 1940-1950, че се е оженил за жена, която сега не разпознава.

An American Werewolf in London 1981
An American Werewolf in London 1981

Страхът, че може да сме направили нещо чудовищно, което да забравяме, но което ни контролира е в основата на хорър класиката An American Werewolf in London 1981 (Американски върколак в Лондон). Дейвид забравя ужасиите, които прави вечер.

Déjà Vu 2006
Déjà Vu 2006

Дълго време déjà-vu е доказателство за прераждане и спомени от отминали животи. Днес предполагаме, че чувството се дължи на моментен химичен дисбаланс. Когато случващото се бъде обработено от част на мозъка, която по принцип се грижи за спомените, тогава получаваме характерния привкус на вече изживяно.

Феноменът може да бъде предизвикан изкуствено, чрез лекарства и е характерен за хора страдащи от темпорална епилепсия.

Back to the Future 1985 / The Absent-Minded Professor 1961 / The Nutty Professor 1963
Back to the Future 1985 / The Absent-Minded Professor 1961 / The Nutty Professor 1963

По-забавен прочит на паметта е Разсеяният професор. Стереотипен герой, фокусиран в работата си, който забравя имена, посоки, места, губи връзката в разговора и винаги търси очилата си, които винаги са на челото му. В този случай пропуските се дължат на липсата на внимание, когато трябва да се извърши запис в картотеката със спомени.

Finding Nemo 2003
Finding Nemo 2003

Предимството на лошата памет – пише Ницше – е че човек може да се радва няколко пъти на една и съща добра новина. Рибката Дори страда от загуба на краткотрайна памет, което обяснява лъчезарния й, въодушевен характер. Тя открива света като нов всеки път.

Finding Dory 2016
Finding Dory 2016

Идеята, че рибите си спомнят 3 секунди е мит. Можете да научите аквариумите си рибки да разпознават цветове и форми, да се ориентират в лабиринти, да очакват събития. Но в реалността има пациенти, които приличат на Дори.

Английският диригент Клайв Уеринг е наричан „човекът с 30-секундна памет“. Клайв прекарва тежък менингит на 46-годишна възраст и губи семантичната си памет. Не прави разлика между думите „дърво“ и „клепач“ например. Би могъл да изяде цял лимон, сякаш яде ябълка, защото всъщност не знае какво яде. Той губи и краткотрайната си памет. Подобно на Дори – без да губи съзнание, той е сигурен, че току що се е събудил. Той разпознава себе си, познава и съпругата си, но през няколко минути изпада във възторг, че му е дошла на посещение в болницата.

Тotal Recall 1990
Тotal Recall 1990

Един от почитателите на теориите за мозъка и паметта е фантастът Филип К. Дик. Тotal Recall 1990 (Зов за завръщане) е базиран на един от разказите му. Дъг Куейд (Арнолд Шварценегер) неочаквано разбира, че спомените му са подменени, чрез имплантиран в главата му чип. Възможността избирателно да трием спомени или да записваме динамичната си памет върху статичен носител остава за бъдещето.

8 1/2 1963 сюрреалистичният театър на спомените на Фредерико Фелини
8 1/2 1963 сюрреалистичният театър на спомените на Фредерико Фелини

Ние сме повече от поредица от спомени. Ние сме сетива, чувства, мисли, възприятия и морал. Спомнянето е творчески процес, при който мозъкът ни преработва, пренаписва, преправя и префасонира спомените ни, за да оформи идентичността ни и ни убеди, че съществуваме.

Свързани публикации:

Mulholland Drive 2001
Светът на илюзията
Как съдите другите?

2 thoughts to “Спомен за мъжа, който не можеше да забравя и други паметни моменти”

  1. Този анализ на тема спомени, направо ме разби! Не мога да не споделя какво мисля, за което се извинявам предварително (все пак съм просто рисувач)! Много добре написано. Харесвам да чета тази страница, защото успявате да преплетете реални „проблеми“ и ежедневни случки, на пръв поглед елементарни, в света на киното (който ми е любим). Когато чета интересните и дълбоки (поне според мен) изследвания в необятния свят на киното, се чувствам някак си умен, но… когато не съзерцавам монитора и не съм заровил съзнанието си в текстовете ви … истината се стоварва като пиано върху рисуван герой и отново съм си аз. Благодаря ви и очаквам винаги с нетърпение вашите статии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *