Skip to main content

FOMO!

Burning 2018

Имате ли чувството, че съществувате само на две места – на работа и вкъщи? Смятате ли, че другите живеят по-интересно? Усещате ли, че изоставате? Всички се движат напред, започват собствени бизнеси, изнасят лекции, презентират, инфлуенсват, пътуват – о, колко много пътуват, случват им се необикновени неща. A вие, вие сте в пълен застой.


The Social Network 2010

Преглеждам социалните си медии, докато пиша тези редове. В момента: мой приятел пие кафе, а гледката му е Емпайър Стейт Билдинг; приятелка прегръща приятелка на сал в изумрудените води на тайландски остров; приятел прави физиономии, докато зад него изригва гейзер – не знам къде; снощи приятелка е била в як пъб в Ковънтри, приятели сърбат рамен – в Япония, а приятелката ми Ларета снима Тайра Бенкс за корицата на Sports Illustrated.

Добре, че нямам много приятели.

Stand by Me 1986

Спомнете си, когато бяхте дете. Навън е лято. Слънчеви зайчета тичат из стаята. Чувате птици и викове на деца. Чувате как момиченцата играят на ластик, а момченцата крещят, докато се стрелят с фунийки. Някой шутира топка. А вие сте вътре и пишете домашно по математика, а след него трябва да четете за Пуническите войни. Тъпотия.

Ingrid Goes West 2017

Сега, представете си, че изпитвате тази инфантилна невроза постоянно. Това се нарича FOMO – Fear of missing out, страхът, че изпускате нещо. Изпускате забавлението, развлечението, играта. Изпускате успехът, триумфът и славата. Изпускате парите, големите пари. Изпускате любовта – перфектната. Изпускате живота.

Red Desert 1964

FOMO е официална дума в английския език от 2013, макар да се използва десетина години преди това. Почти всички приятели и познати, които имам (на възраст 20-30) имат FOMO. Невротици, които ви канят на бар и преди да свършите първото уиски питат: „Защо сме в тоя бар? – докато нервно скролират из телефона си – Тук е тъпо. Да отидем на по-готино място.“ Когато отидем на по-готиното място разбираме, че и то е тъпо.

All About Eve 1950

FOMO e братовчед на добрата стара завист. Паническото очакване, че там е много по-хубаво от тук е опасно. То ви прави тревожни, изпотява ви със студена пот.

Tony Takitani 2004

Абсурдно е, но колкото по-виртуално социални сте, толкова по-реално откъснати сте от света. Понеже всички около вас са временни – можете да ги смените, да ги „ъпгрейднете“, никой не е истински.

Всеки мисли за себе си, няма време за вас. Липсата на реална среда, която тихо и спокойно да ви подкрепи, когато сте разтревожени води до изпитването на екстремни, често противоположни емоции. Сега тънете в житейско страдание, мъка и празнота, но след миг сте гневни и даже яростни.

Chris Rock – Never Scared 2004 / HBO

Комикът Крис Рок има прозрение за човешката психика в един от по-старите си монолози: „Момчета, причината жена ви да е постоянно гневна е, че не сте първия й избор.“

Винаги има по-висок мъж, по-силен, по-красив, по-умен, с по-добра кариера, който се грижи за приятелката си повече и я води на по-готини места. Вие сте второто най-добро нещо, което тя е избрала. Вие сте компромис.

The Big Short 2015

В бизнеса това се нарича Fear of a Better Option – страх, че има по-добър избор. Желанието за максимизиране на печалбата.

Ако работите с хора от тези среди, ще забележите, че нерешителността е честа болест. Решение не може да бъде взето, защото има очакване, че то няма да е най-доброто. Клиентите – с които можете да бъдете прокълнати са тези, които искат „още един вариант“, въпреки че вече са видели 35 варианта. Дори, когато решение бива взето, то остава като слабо и компромис в главата на взелия го.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind 2004

Психологът проф. Бари Шварц има цяла книга за това. Парадоксът на избора е, че колкото повече избор имаме, толкова по-трудно е да изберем. Чувстваме се незадоволени и някак си прецакани, когато изберем. Чудим се това ли са кецовете, които искахме. Не трябваше ли да вземем червените? Това ли е истинската любов. Дали не избрахме погрешно?

Ако имате чести пристъпи на FOMO, направете някое от тези неща или всичките.

Изключете се

Disconnect 2012

Опитайте да го направите. Забравете социалните медии, поне до края на деня.

Насочете вниманието си към друго

Chungking Express 1994

Понеже сигурно няма да се изключите, спрете и помислете. Усещането, че „нищо не се случва“ в повечето случаи е добра новина. Насочете вниманието си към реално хубавото, което имате, а не към илюзията за виртуално лошото, което ви се случва.

Ям еклер, пия капучино, чета интересна книга, здрав съм. Има къде да спя, имам готини колеги, радвам се за приятелите си. Всичко е наред. Това Е добра новина. Опитайте се да мислите като класик.

Гледайте филми на Джим Джармуш

Paterson 2016

Гледайте Paterson 2016 (Патерсън) или някой друг, или всичките.

Забавете – забавете още…

Floating Weeds 1959

Гледайте филм на Ясуджиро Озу и Кого Нода…

Shoplifters 2018

…и на Хирокадзу Корееда също.

Свързани публикации:

Спрете да си мерите щастието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *