Skip to main content

Приятели в превъзходна степен

Friends 1994-2004

Да свалим картите: Кой е най-смешният приятел? Кой е най-добрият? Кой най-лошият? А кой е най-важният?

Пускам си Friends 1994-2004 (Приятели), когато ми е тъпо. Сериалът е като топла пилешка супа при настинка. Работи. Всеки път.  

Friends 1994-2004

Friends 1994-2004 е ситкомът, който промени всички ситкоми. Културен феномен, който въздейства на модата, английския език и целя бизнес с кафе. Starbucks, кажи благодаря. 

Father Knows Best 1954-1960 / The Brady Bunch 1969-1974 / Family Ties 1982-1989 / The Cosby Show 1984-1992 /  Alf 1986-1990 / Full House 1987-1995 / Roseanne 1988-2018 / Step by Step 1991-1998 

Заради Friends Ема стана най-популярното бебешко име в САЩ. Но по-важното е, че цяло поколение се еманципира от родителите си и живота в предградията. Ситкомът излезе от традиционната си, банална среда – голяма къща, морава, куче и семейство с две, или повече деца. 

Най-добре написаният приятел 

E Чандлър (Матю Пери). Той е и най-смешният – за мен. Не съм сигурен, че това е изборът на Америка. Спекулирам, но повечето американци биха се смели С или НА Джоуи. Може би затова героят получи и собствен ситком, след края на Friends 1994-2004.

Friends, сезон 1, епизод 7 – Един от най-добрите Чандлър моменти. Героят е затворен в ATM вестибюл с модела Джил Гудакр.

Благодарение на новите технологии можем да проверим броя на репликите, през всичките 10 сезона. Най-много говори Рейчъл, а след това Рос. Чандлър е трети по брой реплики, но той получава най-добрите.

Friends 1994-2004

Чандлър е антипод на американския оптимизъм. Той е циник. Използва ирония и сарказъм, но остроумието и хапливостта го разкриват като най-човечния от приятелите. Той разведрява всички, когато е некомфортно, сериозно, тъжно и даже мрачно. Чандлър е сърцето на истинското приятелство – силата да покажеш, че си уязвим. 

Най-добре изиграният приятел 

Е Рос (Дейвид Шуимър). Героят е подвижен троп на Доброто момче, стереотипът на Романтикът, моделът за Идеалистът. 

Friends 1994-2004

Дейвид Шуимър чувства, но и разбира Рос. Неговата неврастения, бурето барут от разочарования, амбиции, фантазии и надежда, която отказва да умре. Актьорът има усет за темпо и такт. Нацелва правилния акцент, намира вярната интонация. Използва цялото си тяло и глас, за да закове сцената с реакции, жестове и изражения.

Най-добрият приятел 

Е Моника (Кортни Кокс). Моника е супер. Тя е майката на групата. Винаги готова да готви, чисти, подрежда, изслушва, помага. 

Friends 1994-2004

Моника е приятелят, за който другите приятели говорят най-малко. Статистиката го потвърждава. Но тя е приятелят, който най-често е до тях дори, когато самата тя е уволнена или с разбито сърце. И нещо важно, тя е честна.

Най-лошият приятел 

Е Рейчъл (Дженифър Анистън). Тя паразитира групата. Постоянно има нужда от услуги, но никога не може да се разчита на нея. Егоистично отнема няколко специални момента на Моника и саботира няколко връзки на Рос. 

Friends 1994-2004

Приятелите са безкористни. Моника храни всички. Чандлър буквално издържа Джоуи. Фийби износи чужди деца. Рейчъл винаги мисли първо за Рейчъл. Тя не поема отговорност за действията си и нещо важно – тя лъже. 

Приятелят, който се променя най-много 

Рейчъл е оживелият мит за това, че хората се променят или поне пример за класическа драматургична схема. Нейният характер има най-завършената арка. 

Friends 1994-2004

Рейчъл започва като разглезена, повърхностна, нарцистична, лекомислена, невежа и лицемерна, за да завърши като зряла, самостоятелна, успяла, емпатична, щастлива жена с кариера и майка.

Най-искреният приятел 

Е Джоуи (Мат Лебланк). Джоуи е юноша в тялото на мъж. 

Friends 1994-2004

Глуповат, импулсивен, винаги гладен и разгонен, той притежава качество, които другите нямат. Джоуи не може да лъже. Точно като дете. И точно като дете, той мрази да пази тайни, или споделя храна.

Най-важният приятел 

Е Фийби (Лиса Кудроу). Фийби е героят с най-малко реплики, най-малко думи и най-малко сцени. Най-често тези сцени са в Central Perk, тоест тя е отделена от апартаментите на останалите. 

Friends 1994-2004

Фийби обаче е лепилото. Тя е творческата искра, колоритът, цветът. Тя е чилито на група от ванилови характери. Тя е чудакът, рядката птица. Тя е Пипи Дългото чорапче. Запазената марка, която копието How I Met Your Mother 2005-2014 (Как се запознах с майка ви ) не може да открадне. 

Свързани публикации: 

Какво е общото между бившите ви гаджета и съветската анимация?

13 НЕВЪЗМОЖНИ ДВОЙКИ

Фалшив смях

2 thoughts to “Приятели в превъзходна степен”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *