Skip to main content

Най-добрите документални филми от 2022

Те забавляват, образоват, вдъхновяват и предизвикват. Това са любимите ми документални филми от миналата година.

The Lost Leonardo 2021 (Изгубеният Леонардо)

Политика, дипломация, международна машинация, мистификация, да Винчи персонификация, вероятна фалшификация … и много, много пари са замесени в тесто, от което е изпечен трилър. 

Любимият ми документален филм, който препоръчвам от сърце. 

Gladbeck: The Hostage Crisis 2022 (Гладбек)

Гладбек е колкото Благоевград. Част е от Северен Рейн-Вестфалия. Обирът на клон на Deutsche Bank – на 16 август, 1988, е единственото интересно в историята му.

Това е разказ, за една от най-големите драми със заложници в Германия. Съчинен е от архивни записи и снимки. И въпреки това, предлага толкова много прозрения за Германия – културата, хората, времето. Пълното ревю е тук

Sidney 2022 (Сидни)

Сър Сидни Поатие е сред любимите актьори на мама. Тя ми каза за него, когато бях дете. Не просто ще се съглася, но ще настоявам – като нея, че Сидни е сред най-добрите за всички времена. 

Въздействащ изпълнител, достоен човек, аристократ на духа и джентълмен. Пътят на Поатие е вдъхновяващ. Започва като беден фермерски син, продължава като бездомник, който спи по автобусните спирки, за да приключи като легенда.

Fire of Love 2022 (Огънят на любовта)

Знаех за Катя и Морис Крафт, двамата трагично загинали вулканолози, именно в контекста на тяхната смърт. Оставаш следа, ако загинеш в драматична вулканична експлозия, запечатана на видео. Fire of Love 2022 е за техния живот. 

Определяни от съвременниците си като „странни“, „своенравни“ и „луди“, двамата са влюбени един в друг и в огъня на Земята. Филмът предлага зашеметяващи кадри, възможни заради тази любов. 

Не съм сигурен, харесвам ли избора на Разказвач. Миранда Джулай има специфичен глас, изговор, интонация. Начинът, по който чете е флегматично-апатичен, текстът уморено влачи крака. Но разбирам, защо се харесва – особено в Америка. Носи уязвимост, чупливост, изнурена нежност и романтична приказност.  

Benjamin Franklin 2022

За повечето от нас Бенджамин Франклин е лицето от 100-доларовата банкнота. Не. Не е бил президент. Но е изобретател, писател, издател, законодател, политик, дипломат, полимат и баща на американската демокрация. 

Документалната биография – на Кен Бърнс, е в две части.  Правят все по-рядко такива, защото ги смятат за „вехти“. Аз бих определил стила като „класически“. Не ме грабна, но ми допадна – особено тонът. Той е бавен и достолепен, релаксиращ. Разбира се, прокрадва се желанието, модата и даже императивът факти от миналото да бъдат мерени с културния и морален аршин на настоящето.  

The One and Only Dick Gregory 2021

Хроника за невероятния живот на легендарния комик и активист Дик Грегъри.

Мислех, че съм на „ти“ с американската комедия, особено стендъп, но Грегъри е личен пропуск. Той е пионер – не само в комедията, но и в борбата за граждански права и вегетарианството. Обичам, когато празнотата в общата ми култура се запълва от големи, колоритни личности. 

FIFA Uncovered 2022

Подкупи, продажничество и поквара, червен картон за професионалния футбол. 

Обзор на историята, теорията и практиката на ФИФА, направен от група журналисти и пряко замесени индивиди. Макар да е закъснял – с около 10 години, погледът към корупцията, развалата и разкапването на подутото тяло на тази организация е важен. Знам, че френологията е псевдо наука, но докато гледах физиономиите на екрана, започнах да се съмнявам. 

The Pez Outlaw 2022

Година по-рано гледах подобен – Beanie Mania 2021 (Бини мания), посветен на колоритния и налудничав свят на колекционерите. Този е по-добър. 

The Pez Outlaw 2022 е развлечение, което предлага странна история, ексцентрични герои и носталгично пътуване към ‘90-те. Опакован е като шпионски трилър с елементи от Чарли Чаплин. Предлага ни ярък конфликт. Давид срещу Голиат, Малкият измамник срещу Голямата корпорация, едноличната предприемчивост срещу авторитарната машина. Наистина увлекателен. В същата категория е Pepsi, Where’s My Jet? 2022 (Pepsi, къде ми е самолетът?), който ще видите по-долу. 

Prehistoric Planet 2022 (Праисторическа планета)

През дългата си кариера Сър Дейвид Атънбъро създава каталог от научнопопулярни филми, еталон за всички естественици и документалисти. 

Последната му работа, която мога да препоръчам на всяко дете и детето във вас, е Prehistoric Planet 2022. Динозавърската поредица на Apple TV е не само живописна, но е пълна с най-новите открития и теории в палеонтологията. 

Lucy and Desi 2022

Година преди това, Аарон Соркин ни предложи Being the Ricardos 2021 (Да бъдеш Рикардо). Посредствен филм, част от цунамито от биографомания. Ако сте го пропуснали – хубаво. Прескочете го и гледайте документалния разказ.

Люсил Бол и Деси Арнас са power couple в историята на шоу бизнеса. Тя е актриса, модел, сценарист и комедийна легенда. Той е танцьор, музикант, умен продуцент. Двамата променят телевизията и построяват империя, която ще ги направи богати, известни, обичани от милиони по целия свят. 

Хвърлете око и на тези:

Имаше период в живота ми, когато всеки ден слушах Луис Армстронг. Един от гигантите на джаза и може би първата поп звезда. Сачмо е невероятно талантлив, но още повече работлив. Louis Armstrong’s Black & Blues 2022 е портрет на легендата. 

Смразяващ, сърцераздирателен и невероятен Girl in the Picture 2022 разказва историята на тайнствена жена, която оставя след себе си дете, няколко снимки и много въпроси.   

Не мога да си спомня, чел ли съм нещо слабо от Вонегът. Ако харесвате Вонегът, то ще харесате Kurt Vonnegut: Unstuck in Time 2021. Единственото дразнещо – поне за мен, бе странният нарцистичен завой от Вонегът към режисьора на филма. 

Ако определих документалния филм за Бенджамин Франклин като „класически“, то Moonage Daydream 2022 е 100% обратното. Цветен, шумен, странен, неправолинеен и зигзагообразен, насечен, нарязан, критически забелязан, артистичен, претенциозен, звучен, уплашен да е скучен. Точно като главния си герой – Дейвид Боуи, който ще каже: Винаги съм имал отблъскващата нужда да бъда нещо повече от човешко същество.

Свързани публикации:

Най-добрите документални филми от 2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *