Skip to main content

Clint Eastwood

Clint Eastwood
Clint Eastwood

Знаете ли как се превежда думата “badass”? Аз не знам, но знам за кого е измислена. Тя описва 193-сантиметров, 80 годишен, сух дядо на име Клинт.

Всъщност, ако искате да кажете, че нещо е “badass”, спокойно можете да го определите и като: “Clint Eastwood”. Например: „Новата му кола е Clint Eastwood”, „Ще те наритам, защото съм Clint Eastwood” или „Тоя ми отмъкна мадамата, тоя е Clint Eastwood”.

Причината днес да няма истински каубои е, че Клинт ги е избил. Но преди да бъде мъжът без име в Доларовата трилогия, Клинт е много други неща. Работи във фабрика за дървесинна маса, в бензиностанция, като пожарникар, свири рагтайм в бар. Дори за малко се включва в Корейската война, но самолетът му пада в Тихия океан и той плува 6 километра обратно до брега, което е точно Clint Eastwood!

Според статистиката револверът на Мръсния Хари е второто най-популярно оръжие в киното. Първото е лазерният меч от Star Wars. Разбира се, Smith & Wesson Model 29 зареден с .44 Магнум не просто ще убие Дарт Вейдър, а ще заличи всяка следа от съществуването му в тази галактика.

Преди да стане Хари Калахан, да вземе 4 награди Оскар за Unforgiven 1992 (Непростимо) и Million Dollar Baby 2004 (Момиче за милиони), да разплаче всички с The Bridges of Madison County 1995 (Мостовете на Медисън) Клинт се е снимал в поредица от B-филми, които бихте се срамували, че сте гледали. Затова много хора смятат, че е слаб актьор. Дори Серджо Леоне, режисьорът който го прави известен, казва: “…харесвам Клинт Истууд, защото той има само две изражения на лицето: едно с шапка и едно без нея.”

Gran Torino 2008
Gran Torino 2008

Лош актьор ли е?

Не, защото хората трябва да бъдат оценявани по най-доброто което правят, а не по най-лошото. Клинт е голям мъж, защото не се отказва. Вместо да застине,  да пъшка и мрънка, че се е снимал в нещо със заглавие: „Отмъщението на съществото”, той продължава напред, защото знае, че колкото повече работиш, толкова повече възможности ще имаш.

Същото важи и за жените. Клинт има 7 доказани деца от 5 различни жени. Завоеванията му извън официалните връзки са десетки, а може би стотици. Никой не знае. Освен Клинт. Той е либертарианец. Наскоро се опитвах да обясня какво е това, дефинира го толкова добре: „Всеки трябва да остави всеки намира”. Всеки има право да живее живота си така, както желае.

А животът е постоянно учене. Учи когато играе, учи и когато режисира. Твърди, че е започнал да го прави като резервен план за времето, когато ще е твърде стар, за да бъде актьор.

Режисьорският му дебют е Play Misty for Me 1971 (Пусни ми Мисти). Филмовото студио му дава правото да режисира и да играе едновременно, ако се откаже от актьорския си хонорар. Така и прави – завършва филма за по-малко от месец и спестява 50 000 долара от бюджета.

Pale Rider 1985
Pale Rider 1985

Конят, който язди в Pale Rider 1985 (Бледоликият ездач), пропада през леда – Клинт довършва снимките с изместено рамо. Сценарият за Unforgiven 1992 е отхвърлян 20 години. Студиото се дърпа за Mystic River 2003 (Реката на тайните), като настоява снимките да се изнесат в Канада, за да е по-евтино. Той остава в Бостън, за да довърши започнатото. Филмът е единнственият, за последните 40 години, който печели Оскар както за главна мъжка роля – Шон Пен, така и за поддържаща – Тим Робинс.

Million Dollar Baby 2004
Million Dollar Baby 2004

Отхвърлят и Million Dollar Baby 2004, защото е “боксьорски филм”. Той им казва, че са глупаци и че филмът е за много други неща, освен бокс. Взима сценария и го снима за 37 дни. По план Gran Torino 2008 трябва да му отнеме само 35, прави го за 33 и написва саундтрака.

Филмите, които създава са като него. Сериозни, трезви, скромни и простички истории водени от силни характери. Останалото е лъч светлина пречупен от чаша уиски, револвер насочен в лицето ви, игра на сенки, тихи звуци на пиано. „Причината да създавам силни филми е, че мога да кажа на зрителите: Ако искате го гледайте, ако не – разкарайте се”. Казах ви, Clint Eastwood!

10 thoughts to “Clint Eastwood”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *