Skip to main content

Подценени филми за уикенда – епизод 4

A Most Wanted Man 2014

Вчера верен читател ни благодари за серията постове „Подценени филми за уикенда”. Бяхме забравили за нея. Заради този почитател и заради почитанието ни към филмите направихме нов епизод – още забравени, подминати и неглижирани от киносалоните филми.

Миналата година имаше няколко добри заглавия, които отминаха като кораб в нощта. Един от тях бе тих и умен трилър за възрастни.

A Most Wanted Man 2014 (Най-търсеният човек)

За възрастни – не защото е пълен с голи хора, а защото навлиза в сивите полета на морала. Пространства твърде сложни и страшни за класическия американски екшън герой. За съжаление, това бе и последната изява на винаги убедителния Филип Сиймур Хофман.

________________________________________________

 

The Debt 2010 (Неуредени сметки)

The Debt 2010

Като започнахме с темата за тайните служби – какво ще кажете да се върнем 4 години назад? Ще открием драма-трилър с Хелън Мирън и Том Уилкинсън, които са пенсионирани агенти на Мосад.

________________________________________________

 

Edge of Tomorrow 2014 (На ръба на утрешния ден)

Edge of Tomorrow 2014

Друг пренебрегнат филм от миналата година бе отлична научна-фантастика с Том Круз и Емили Блънт. Изразихме адмирации и пълна подкрепа – още на премиерата. Но очевидно Prozekcia не е достатъчно влиятелна и не можахме да спасим филма от финансовия крах, който преживя в американските кина. Продуцентите дори смениха името от Edge of Tomorrow на Live Die Repeat – за пазара в САЩ, с надеждата да продадат поне малко Blu-ray дискове постфактум.

________________________________________________

 

Moon 2009 (Луна)

Moon 2009

Има нещастието да се роди в годината, в която се пръкнаха Star Trek 2009 (Стар Трек) и Avatar 2009 (Аватар). Бюджетът на научно-фантастичният моноспектакъл на Сам Рокуел е 1,6% от парите, с които е направена титаничната 3D вакханалия на Джеймс Камерън. И въпреки това – Moon 2009 е по-големият филм.

________________________________________________

 

Dredd 2012 (Дред 3D)

Dredd 2012

Е научно-фантастичен екшън по класически комикс. Жесток е. Един от най-добрите в жанра. Няма нищо общо с пародийната версия на Сталоун oт 1995. Дизайнът и сценографията са брутални, музиката – супер, а Лина Хийди и Сам Ърбан – сила.

________________________________________________

 

Safe 1995 (Безопасност)

Safe 1995

Джулиан Мур също е сила, а миналата година бе мощ, заради което (почти сигурни сме), ще спечели Оскар в неделя. Но през 1995 тя участва в любопитна, противоречива и малко страшна драма. Тематиката ни е давала много храна за размисъл.

________________________________________________

 

The Turin Horse 2011 (Торинският кон)

The Turin Horse 2011

В първи епизод на „Подценени филми за уикенда” настояхме да гледате Satantango 1994 (Сатанинско танго) на режисьора-философ Бела Тар. The Turin Horse 2011 си остава последният му филм – засега. Отчайващо-завладяващ, апокалиптично-песимистичен, комерсиално-катастрофален, претенциозен? отегчителен?, със сигурност – красив.

________________________________________________

 

Before the Devil Knows You’re Dead 2007 (Игрите на дявола)

Before the Devil Knows You’re Dead 2007

Завършваме както започнахме – с Филип Сеймур Хофман. Добавяме Итън Хоук, Албърт Фини и Мариса Томей, под режисурата на майстора Сидни Лъмет. От една страна това е хладнокръвно изследване на рационалния егоизъм и криминалните му подбуди, а от друга е August: Osage County 2013 (У дома през август) с пистолет в ръка.

Подценени филми за уикенда – епизод 3

Подценени филми за уикенда – епизод 2

Подценени филми за уикенда – епизод 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *