Skip to main content

Красивият ум и звярът сърце

Bombshell: The Hedy Lamarr Story 2017
Bombshell: The Hedy Lamarr Story 2017

Дъщеря, жена, австрийка, еврейка, модел, актриса, секссимвол, беглец, муза, вамп, авантюрист, серийна съпруга, майка, наркоман, изобретател, легенда.

Трудно е да приемете човек като мен – казва Хеди Ламар – някой, който е преминал през толкова фази в живота си. Bombshell 2017 е документален филм, който разказва за това.

Хеди Ламар / Snow White and the Seven Dwarfs 1937 / Batman Returns is a 1992
Хеди Ламар / Snow White and the Seven Dwarfs 1937 / Batman Returns is a 1992

Казват, че Дисни моделира Снежанка по лицето й. Казват, че пак тя е вдъхновението за Жената котка. Ламар изобретява технология, която днес се оценява на 30 милиарда долара. Ще я намерите в колата, компютъра и телефона ви, както и в сателитите, които ги шпионират.

Ekstase 1933
Ekstase 1933

Родена е през 1914 във Виена като Хедвиг Ева Мария Кислер в заможното семейство на банкер и пианистка. Родителите й са евреи, но майка й е католичка.

Филмовата кариера на Хедвиг започва зад камера, но бързо става ясно, че това ще се промени. Макар да не е порнографски Ekstase 1933 (Екстаз) е скандален за времето си. 18-годишната Хедвиг играе Ева, млада жена, която изневерява на съпруга си Емил с по-млад мъж на име Адам. Официално Хедвиг е първата актриса, която симулира оргазъм пред камера.

„Този глупав филм“, както ще го нарича по-късно, ще бележи живота й. Първият й съпруг – индустриалец с размаха на Форд и Круп, безуспешно ще се опита да изкупи и унищожи всички копия. А тя – като героинята й във филма, една вечер ще му избяга завинаги.

От Виена заминава за Париж, където среща Луис Майер от Metro-Goldwyn-Mayer. Съпругата на Майер предлага да променят името Кислер в нещо по-звездно. Използват фамилията на известната актриса от нямото кино Барбара Ламар.

Bombshell: The Hedy Lamarr Story 2017
Bombshell: The Hedy Lamarr Story 2017

Ражда се Хеди Ламар. Машината на Metro-Goldwyn-Mayer я представя на Америка, като „най-красивата жена на света“. Американските зрители ахват, когато виждат лицето й за първи път. Майер е сигурен, че е намерил наследница на Гарбо и Дитрих.

Bombshell: The Hedy Lamarr Story 2017
Bombshell: The Hedy Lamarr Story 2017

През живота си Ламар има „едва“ 6-ма съпрузи, но между тях излиза и с Кларк Гейбъл, Били Уайлдър, Чарли Чаплин, Джон Кенеди… Една от връзките, които ще я промени е с ексцентрикът изобретател Хауърд Хюз.

„Най-лошият любовник, който е имала“ я вижда не само като крсиво тяло, но и като красив ум. Той й подарява мини лаборатория, насърчава я да споделя идеите си с всичките му инженери. А тя има много идеи.

Bombshell: The Hedy Lamarr Story 2017
Bombshell: The Hedy Lamarr Story 2017

Самолетите, които Хюз произвеждаше бяха с квадратни криле – спомня си Ламар – отидох и си купих книга за най-бързите риби и още една за най-бързите птици. Взех формите им и му предложих да ги използва. Той ме послуша.

Хеди Ламар
Хеди Ламар

Този талант да наблюдава, да търси решения, да променя света я отличава от повечето й колежки в Холивуд. Заедно с нейния приятел, композитора Джордж Антийл патентоват начин, по който торпедата на американските кораби и подводници да уцелват немските всеки път. Това би могло да промени хода на Втората световна война, но технологията е игнорирана от военните, защото идва от „някаква актриса“. Казват и да не се занимава с военни неща, а да отиде и забавлява момчетата.

Идеята за разширяване на спектъра и постоянен скок на радио честотата ще бъде използвана едва през 60-те години, когато патентът вече е изтекъл. Тя ще получи признание и награди, но нито един цент.

Днес методът на Ламар и Антийл намира приложение в GPS системите, комуникациите на космическата совалка, криптираните военни канали, Bluetooth и Wi-Fi мрежите.

Хеди Ламар
Хеди Ламар

Гръбнакът на Bombshell 2017 е непубликувано аудио интервю с Ламар от 1990. Измореният й, но все още жив глас разказва с кратки, ясни фрази и чувство за хумор. Филмът избира да е конвенционален. Следва заучена схема за биографичната документалистика, която оригиналната главна героиня не заслужава.

Хеди Ламар
Хеди Ламар

Животът на Ламар тръгва по трагична крива, след като навършва 40. Пристрастена към приспивателни и амфетамини, тя затъва финансово и емоционално. Скачането от мъж на мъж и от идея на идея я банкрутира няколко пъти. Една от първите страстни клиентки на пластичната хирургия, тя опропастява и лицето си.

Хеди Ламар не постига филмовите успехи на Грета Гарбо и Марлене Дитрих, но подобно на тях умира в самоналожена изолация.

Мнението ми в едно изречение:

Документален поглед към живот пълен с блясък, идеи, илюзии и много поуки.

Свързани публикации:

25-те най-красиви актриси
Luxury Trash – 14 звезди, които познават вкуса на падението
Славата – портрет на Грета Гарбо
Умора – портрет на Ава Гарднър
Невероятната история на Лола Монтес

2 thoughts to “Красивият ум и звярът сърце”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *