Skip to main content

Най-добрите документални филми от 2018

Вдъхновяващи, изумяващи, просълзяващи, забавляващи, завладяващи… Ето ги.

Документалното кино те сблъсква с реалността. Не може да я манипулираш или променяш – смята режисьорът Жан-Пол Дарден. Наивно възприятие, което систематично бива опровергавано.

Seeing Allred 2018 – пример за автореклама и селфпропаганда на адвокатката Глория Олред, майстор на скандалите и ПР акциите.

Филмите, които доминираха 2018 или поне бяха най-шумни, съзнателно внушаваха позиции, користно изопачаваха реалността, подреждаха я в удобен вид. Не е възможно да проверим всичките им твърдения, да потвърдим или отхвърлим хипотезите им. Затова ги избегнахме.

They Shall Not Grow Old 2018

Любимият ми документален филм от миналата година. Постижение в света на документалистиката. Състрадателен портрет и почит към ветераните от Първата световна война.

Ревю

Won’t You Be My Neighbor? 2018

Господин Роджърс е педагог, музикант, кукловод, продуцент, писател, пастор под прикритие и любимият съсед на Америка.

Детската му ТВ програма има почти 900 епизода, чрез тях той образова децата за света. Обяснява им за страшните неща, трудните, смешните и различните също. Фред Роджърс вярва, че всеки човек е уникален и добър. Макар да не съм съгласен с всичките му идеи, това е най-искреният, благ и сърдечен филм, който гледах през 2018. Трейлър

Faces Places 2017

Игра. Пътуване. Разказ. Разговор за изкуството, фотографията, сънищата, приятелството, остаряването. Водят го майката на Френската нова вълна Анес Варда, която вече е на 90 години и артистът в анонимност JR.

Препоръчвам го на всеки творец по професия и душа. Трейлър

Struggle: The Life and Lost Art of Szukalski 2018

Казвам ви: човек трябва да носи хаос в душата си, за да може да роди танцуваща звезда – това пише в „Тъй рече Заратустра “ Фридрих Ницше. Хаос, мегаломания и лудост има в душата на полския скулптор Станислав Шукалски (1893-1987).

Ирек Доброволски ни разказва историята за този забравен артист и (може би) гений. История, която почти повтаря тази на Вивиан Майер и започва със случайно купена книга, която ще доведе до дълго приятелство и много открития. Трейлър

Three Identical Strangers 2018 (Трима идентични непознати)

Почти вълшебна история за близнаци, разделени като бебета. Шокиращ документален филм, базиран на журналистическо разследване, което разкрива конспирация в сърцето на психиатрията.

Ревю

People’s Republic of Desire 2018

Един от най-страшните и тъжни филми от миналата година. Над 350 милиона китайци са зарибени да гледат лайфстрийм канали. Всяка вечер те харчат малкото си и трудно спечелени пари – от фабрики и строежи, с надеждата да чуят името си от устата на виртуалните си любимци.

Системата е експлоатирана от анонимни играчи, сенчести елементи, агенции и спекуланти, които препират и печелят стотици милиони. Това е времето, в което живеем. Трейлър

Filmworker 2017

Кой е този човек? Човекът зад Стенли Кубрик. Човекът в ъгъла, човекът в сянка.

Леон Витали е успешен актьор, преди изненадващо да зареже кариерата си и да стане анонимен личен асистент на Стенли Кубрик. Защо някой решава да се посвети, обрече, жертва и даже зароби зад кадър? Трейлър

The Bill Murray Stories: Life Lessons Learned from a Mythical Man 2018

Може ли този документален филм да е по-добър? Може. Има ли значение? Няма.

Това е основната мъдрост, която ще научите от близките срещи с Бил Мъри. Актьор загадка – като Голямата стъпка. Истина ли са анекдотите, в които се появява на неочаквани и очаквано нормални места. Сватба на непознати, малък бар, домашно парти – където измива чиниите и си тръгва. Оптимистичен дзен филм, без грам медитация. Ако харесвате Бил, ще го обикнете още повече. Трейлър

McQueen 2018

Е за живота и работата на Александър Маккуин, майсторът на провокацията, детето чудо на британската висша мода.

Освен че показва много красота, филмът илюстрира талантът, но и вътрешната чупливост на трагичния си герой. Препоръчвам го за всеки дизайнер и любител на модата. Трейлър

Shirkers 2018

Бавен, почти репелентен за вниманието документален филм, изпълнен с егото на артиста като млад. Его, което вярва, че разбира се артистът е гений.

Но преди да се откажете се случва изненадващ завой, който ще разплете нишката на почти детективска история. Трейлър

Whitney 2018 (Уитни)

Нямах много постери в стаята си, когато бях ученик. Повечето, които имах бяха на филми. Дори плакатът ми с Тина Търнър беше от Mad Max периодът й. Имах разпечатка на Let it be – с Джон, Пол, Джордж и Ринго. Но между вратата и леглото ми беше Уитни Хюстън. Бях влюбен в усмивката, косата, гласа и жената.

Филмът надниква зад сцената, за да ви покаже неща, които ще ви разбият сърцето или поне илюзиите. Трейлър

Следващите няколко заглавия не попаднаха в моята 11-ка, която трябваше да е 10-ка, но са достатъчно интересни, за да ги покажа.

Писали сме за:

Bombshell: The Hedy Lamarr Story 2017
Unrest 2017 (Без покой)
Mountain 2017 (Планина)

Свързани публикации:

Най-добрите документални филми от 2017

 

One thought to “Най-добрите документални филми от 2018”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *