Skip to main content

15 актьори, които превземат екрана с глас

Gigot 1962

Гласът може да рисува картини, които окото не може да види. Днес ви представяме художниците с глас.

Морган Фрийман

Награди Оскар: 1+4 номинации

Гласът на Господ, за да го постигне Фрийман прекарва стотици часове в упражнения и модулация с професионални инструктори. Ако искате глас като моя – казва той – прозявайте се често. Това отпуска и успокоява гласните струни.

Bruce Almighty 2003 / Driving Miss Daisy 1989 / The Shawshank Redemption 1994 / Million Dollar Baby 2004 / Invictus 2009

Чувстваме сигурност, когато чуем Гласа. Той доминира, имаме му доверие, сгрява ни, дава ни смисъл да живеем. Всяка дума е разумна, проницателна, мъдра. Сякаш Гласът може да промени живота ни – само с едно изречение.

Джеймс Ърл Джоунс

Награди Оскар: 1+1 номинация

Още един божествен глас, но някак си античен, идващ от Олимп. Този бог заповядва на гръмотевиците и фуриите, на бурята, на вихъра, на стихиите.

The Great White Hope 1970 / Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi 1983 / Coming to America 1988 / Field of Dreams 1989

Хонорарът му – за гласа на Дарт Вейдър, е $7000, което е нищо, дори за времето си. Не бихте повярвали, но той не е първи избор за гласа на Муфаса в The Lion King 1994 (Цар лъв).

Като дете е мълчалив, почти ням, защото заеква. Тръгва на логопед, а по-късно и на уроци по актьорско майсторство, защото го успокояват. От тогава му е навик да говори бавно и отмерено.

Браян Блесед

Награди Оскар: 0

Сложете си памперс, ако този глас ще ви се кара. Това е глас, който обявява войни, а после кънти в победния пир. Това е глас за опера, за „Беоулф“, за „Макбет“.

Henry V 1989 / Hamlet 1996 / Flash Gordon 1980 / Much Ado About Nothing 1993

Браян е син на бедна миньорска фамилия и става популярен като театрален актьор, какъвто е през повечето време. Това не е любимата му професия, ако имаше избор, щеше да е пътешественик-изследовател.

Орсън Уелс

Награди Оскар: 2+2 номинации

Баритон, който звучи повече като бас, отколкото тенор. Глас, който владее всяка пиеса на Шекспир, обявява нашествие от Марс или поглъща планети, като Ултрон в The Transformers: The Movie 1986.

Citizen Kane 1941 / Macbeth 1948 / The Third Man 1949 / Othello 1951 / Moby Dick 1956 / Catch-22 1970

Майка му е красива пианистка, a баща му е изобретател, който се пропива, след като забогатява от изобретението си – фар за велосипед.

Уелс обладава всичко, с което се захване. Води радио програми, озвучава реклами, пише, рисува, играе, режисира, монтира, за малко почти озвучава Дарт Вейдър, разказва Shogun 1980 (Шогун), участва в няколко песни на Manowar. Защо всички отричат, че съм гений – на глас се чуди той.

Патрик Макгуън

Награди Оскар: 0

Нека от небето да слезем на земята. След тези митични гласове, нека да чуем глас не по-малко въздействащ, но благороден и аристократичен. Глас за крал, цар и император. Глас за опушено, отлежало уиски. Глас, който впечатлява Орсън Уелс.

Two Living, One Dead 1961 / Danger Man 1960–1962, 1964–1966 / Braveheart 1995 / The Prisoner 1967-1968

Ако познавате Патрик Макгуън само като краля на Англия от Braveheart 1995 (Смело сърце), изпускате много. Преди да превземе сцената, той отглежда пилета, кара камион, работи в банка. Хваща се като сценичен работник. Една вечер замества болен актьор – това е достатъчно. Орсън Уелс казва, че се уплашил, когато го чул и веднага го взел за своя продукция.

Джеръми Айрънс

Награди Оскар: 1

Men fall from the sky, the gods hurl thunderbolts, innocents die. That’s how it starts… The fever… the rage… the feeling of powerlessness that turns good men… cruel – този пасаж, казан с неговата дикция в Batman v Superman: Dawn of Justice 2016 (Батман срещу Супермен) е единственото поносимо нещо във филма.

Reversal of Fortune 1990 / Kingdom of Heaven 2005 / Margin Call 2011 / Dead Ringers 1988

Говорете така, сякаш говорите на жената, с която искате да си легнете най-много на света. Това е бързият му урок по актьорско майсторство. Джеръми Айрънс е великият изкусител. Произношението му е изкусно високомерно, префинено чаровно, резервирано безскрупулно. Покоряващо перфектно.

Винсънт Прайс

Награди Оскар: 0

Ако готиката имаше глас, той щеше да е Винсънт Прайс. Кой? Той, гласът в Thriller на Майкъл Джексън.

Laura 1944 / Dragonwyck 1946 / House of Wax 1953

Гласът от още над 100 филма, повечето на ужасите. Гласът, който печели две звезди на Алеята на славата, една за кино и една за телевизия.

Той дължи безукорното си произношение на години отлично образование. Прайс е арт колекционер и консултант със специалност история на изкуството, а също професионален готвач. Мъж, който ограничава интересите си – смята той – ограничава живота си.

Базил Ретбоун

Награди Оскар: 2 номинации

Казват, че Ретбоун е за Шерлок Холмс това, което е Шон Конъри за Джеймс Бонд. Първият и вечният.

The Hound of the Baskervilles 1939 / The Adventures of Robin Hood 1938 / The Mark of Zorro 1940

Не съм съгласен с горното, но гласът е емблематичен. Гладък като кадифе и изискан като хрътка, която се е отпуснала до камината. Гласът се чува в над 120 филма и сериала. Освен с изрядната си дикция, Базил прави впечатление и с отличните си фехтовачески умения.

Джордж Сандърс

Награди Оскар: 1

Още един висок актьор, който закотвя традицията, че злодеите в американските филми се играят от британци. Ловките, лукавите злодеи, които си играят с вас като котка с мишка.

Rebecca 1940 / The Picture of Dorian Gray 1945 / All About Eve 1950 / Endless Night 1972

Сандърс е роден в Санкт Петербург и според някои биографи баща му е незаконен плод на немската и руската аристокрации. Преди да стане актьор, той има редица колоритни занимания. Едно от тях е управител на тютюнева плантация в Южна Америка.

Женен е 4 пъти, като 2 пъти за сестри Габор. Първо за Жа Жа, а после за Магда. Бракът с последната продължава цели 32 дни, след които Сандърс става алкохолик. Самоубива се с барбитурати, когато е на 65.

Чарлс Данс

Награди Оскар: 0

Мразя, когато ме определят като благороден и изискан, не съм нито едно от тези неща – казва той, за да потвърди, че е.

Alien3 1992 / Plenty 1985 / The Imitation Game 2014 / Admiral 2015 / Game of Thrones 2011-2019

Английската софистицираност в движение или по-скоро в резервиран покой, който се извисява над вас от метър и деветдесет, за да ви прецени като нищожни. Той е продукт на Кралския Шекспиров театър, но кариерата му не е изпъстрена с главоломни филмови успехи. Когато чуете прецизната му дикцията обаче го запомняте завинаги.

Патрик Стюарт

Награди Оскар: 0

Уважаеми пътници, говори капитанът. Авторитет, без авторитарност. Глас, който е моделиран почти 6 десетилетия на сцената – в компанията на най-добрите.

Excalibur 1981 / Star Trek: The Next Generation 1987-1994 / The Lion in Winter 2003 / Logan 2017

Ще чуете този глас в десетки театрални представления, анимации, реклами, научнопопулярни филми, електронни игри, аудио книги. Когато получава първата си американска роля – на капитан Жан-Люк Пикар, е толкова непознат, че трейлърът го представя единствено като: „Британски шекспиров актьор“.

Кристофър Плъмър

Награди Оскар: 1+2 номинации

Този глас може да рецитира, да пее и е чест избор, ако трябва да чуете исторически личности – крале, императори, генерали, патриарси.

The Fall of the Roman Empire 1964 / The Sound of Music 1965 / The Exception 2014 / Аll the Money in the World 2017 / The Last Station 2009

Кристофър Плъмър е най-възрастният актьор спечелил Оскар – прави го на 82 за Beginners 2010 (Новаци). А също и най-възрастния номинант – на 88 получи номинация за Аll the Money in the World 2017 (Всичките пари на света).

Ричард Бъртън

Награди Оскар: 7 номинации

Уелс е известен като Земята на песента. Родното място на два велики гласа – Том Джоунс и Ричард Бъртън.

Becket 1964 / The Night of the Iguana 1964 / Who’s Afraid of Virginia Woolf? 1966 / The Taming of the Shrew 1967 / Equus 1977

Син на миньор и сервитьорка, той е едно от 13 деца. С глас на певец, душа на поет, дикция на майстор и тяло на алкохолик, той превзема първо театъра, а след това Елизабет Тейлър и Холивуд.

Известен е с критиката си към Марлон Брандо, с когото са приятели. Брандо можеше да стане най-великият актьор, но в нямото кино – смята Бъртън – сега, с този глас и с това мънкане, едва ли.

Питър О’Тул

Оскар: 1+8 номинации

Бих разменил апартамента си веднага, срещу интонацията, тембъра и дикцията на Питър О’Тул. Съвършен бленд от джентълменски английски и мелодичен ирландски акцент. Едновременно изтънчен и секси, възвисен, но хуманен. Глас, който кара косъмчетата на врата ви да настръхнат от удоволствие.

Lawrence of Arabia 1962 / The Lion in Winter 1968 / The Stunt Man 1980 / Venus 2006

Той е майстор разказвач. В една от многото статии, посветена на този му талант се казва, че реторическите му способности се възползват от звуковата архитектура на езика, подчертават музикалния му заряд, водят до чист естетически екстаз – нещо, което никой друг актьор не може. Съгласен съм.

Дъглас Рейн

Награди Оскар: 0

И накрая гласът, който става филмова класика – без лице и тяло.

2001: A Space Odyssey 1968

HAL 9000 е на 13 място в списъка с Най-великите филмови злодеи на Американския филмов институт. Постижение за говореща червена лампа.

Първоначално Кубрик избира женски глас – на актрисата Стефани Пауърс, след нея той изпробва няколко мъже, които звучат твърде изискано или твърде американски. Гласът на Рейн се отличава със своята клинична андрогинност. Рейн е театрален шекспиров актьор, който доминира телевизионните адаптации на английския класик. Кубрик му обещава, че задължително ще го използва в друг филм, но в роля без глас. Обещание, което остава неизпълнено.

Актьори, които трябва да споменем: Джон Гилгуд, Антъни Хопкинс, Иън Маккелън, Майкъл Гамбън, Джеръми Брет, Бенедикт Къмбърбач, Роджър Мур, Сидни Поатие, Сам Елиът и неговото балканско копие Джоко Росич.

Свързани публикации:

Актьорите, които играят чудовища
Маниери, тикове и фасони – нещата, които обичаме да мразим в тези актьори

3 thoughts to “15 актьори, които превземат екрана с глас”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *