Skip to main content

Какво ако можехте да сте безсмъртни?

Interview with the Vampire 1994

Едно от откритията ми тази година е Invincible 2021-, анимационен сериал за възрастни. 

Фантастичната драма-трилър е по едноименния комикс на Робърт Къркман, Кори Уокър и Райън Отли. Развива се в свят, в който супергероите са реалност. Внезапните, шокиращи изблици на насилие известяват, че не сте във вселената на Marvel.

Invincible 2021-

Главният герой е гимназистът Марк Грейсън, но неговият баща – Нолан, е по-интересен. Той е известен като Омнимен, характер инспириран от Супермен. 

Invincible 2021-

Родното място на Омнимен е планетата Вилтрум. Вилтрумиянците имат съвършено ДНК, плод от жестокостта на евгениката. Тялото им е по-силно и по-бързo, от което и да е човешко. Но също, може да се самопоправя, независимо от проблемите, които среща – бактерии, вируси, контузии, радиация, куршуми, токсини, вакуума на космоса. И най-страшното – времето. 

Те могат да живеят по 4-5-хиляди години или повече. Времето не изтощава мускулите, не замъглява съзнанието. Колкото по-възрастни ставате, толкова по-силни сте. Не бихте ли приели да сте Омнимен? Има и бонус – ще можете да летите.

Психопати

Какво би станало с психиката ви, ако бяхте безсмъртни? Преди да изглеждате 30-годишни, всички хора, които познавате ще са мъртви. Омнимен казва, че макар да обича земната си съпруга, я възприема като домашен любимец. Как бихте могли да се привържете към плодова мушица?

The Boys 2019- / Brightburn 2017

Омнимен, заедно с герои като Хоумлендър от The Boys 2019- (Момчетата) и Брандън от Brightburn 2017 (Жив огън), демонстрират патологични нива на нарцисизъм и грандомания, комбинирана с жестокост, социопатично безразличие, липса на угризения, и вина. 

The Watchmen 2009

Повечето от нас не биха завили в посоката на Омнимен, ако можехме да живеем толкова дълго. Доктор Манхатън от The Watchmen 2009 (Пазителите) няма нужда от въздух, вода, храна или сън, а също е 100% безсмъртен. Същество, което може да контролира времето и пространството – на субатомно равнище. Образът е пример за пълен екзистенциален нихилизъм. Когато измервате времето в ери, човеците стават по-малки от мравки. Не си заслужава дори да ги тъпчете. Единственото решение е да ги напуснете. 

Отшелници

Indiana Jones and the Last Crusade 1989

Един от любимите ми образи от детството е Рицарят на граала от Indiana Jones and the Last Crusade 1989 (Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход). Образът толкова ме впечатли, че го сънувах и си мечтаех да имам същата способност. Представете си, че имате цялото време на света, за да четете, пишете, мислите.

Рембранд, Философът в медитация, 1632

Аскетическото отричане от цивилизацията и нейните съблазни не се нрави на повечето психолози. Някои дори смятат, че е признак на мазохизъм, но е факт във всички големи религии. За мен е възможност за самоусъвършенстване и ако не досег с божественото, то поне постигане на вътрешен мир.

Cruciform – Tsabo6 on Deviantart / Noah Forman – Hyperion: The Priest’s Tale

В романа „Хиперион“ на Дан Симънс, който предстои да се екранизира, след успеха на Dune 2021 (Дюн), има цяла отшелническа каста. Бикурите някога са били хора. След като космическият им кораб катастрофира, те се срещат със странен паразит, наречен кръстоид. 

Безсмъртието, което симбиозата с този организъм ви дава, има граници. Функционирате нормално, но единствено в ареала на паразита. Опитате ли се да си тръгнете – изпитвате неистова болка. Ако се удавите или паднете отвисоко – умирате, но кръстоидът ви възкресява – всеки път. Новата ви версия е по-глупава от оригиналната. След време бикурите стават племе от закърнели, слабоумни, летаргични, безполови индивиди, които просто съществуват.  

Пътешественици

Кой би искал да живее вечно? – питат Queen. 

Highlander 1986

Песента им е част от саундтрака на Highlander 1986 (Шотландски боец). Конър Маклауд е роден през 14 век, той е част от група наречена Безсмъртните. Те са обречени на дуели, чиято цел е да остане само един от тях. Повечето безсмъртни живеят като пътешественици. Скитат от държава в държава, от век във век. Сменят професии и занимания, трупат знания, опит, истории, антики – изкушаващо предложение.  

The Man from Earth 2007

Пътник във времето е и Джон Олдман, главният герой в The Man from Earth 2007 (Мъжът от Земята). Той е кроманьонец на 14-хиляди години. Станал е свидетел на човешката еволюция, на падането на империи и раждането на нови. Запознал се е с Буда, чиято философия пренася на запад. Безсмъртието му обърква и учудва хората, които го наричат Исус. 

Циници и депресари 

Невъзможността да умрете може да ви направи циници. Смъртта е фокусът на живота. Осъзнаването на края осмисля началото. Когато нямате край всичко е безсмислено.

Groundhog Day 1993 / Deadpool 2016

Ще приемате света с насмешка и презрение – като Фил Конърс от Groundhog Day 1993 (Омагьосан ден) или Дедпул, който може да регенерира всяка част от тялото си.

Hancock 2008 / He Never Died 2015

Животът без край ще ви пресити. Ще се отдадете на алкохолна забрава като Ханкок или празна рутина като Джак, героят на Хенри Ролинс в He Never Died 2015.

Only Lovers Left Alive 2013 

Адам и Ева са вампири в Only Lovers Left Alive 2013 (Само любовниците остават живи), на Джим Джармуш. Ева е на 2000 години. Адам е по-млад – около 600. Той намира съществуването си за мъчение и дори се замисля за самоубийство. 

The Imaginarium of Doctor Parnassus 2009

Безсмъртието е „проклятие“ и „вечно мъчение“ – съгласен е доктор Парнасъс, героят на Тери Гилиъм.  

The Hobbit: An Unexpected Journey 2012

Елфите – от света на Толкин, не могат да умрат от старост или болест. Но са смъртни от оръжие или скръб. Последното е поетично. Колкото повече скръб трупате, толкова повече в миналото оставате да живеете. Постепенно избледнявате и ставате дух, сянка. 

Йода: Когато навършиш 900, няма да изглеждаш добре като мен – The Empire Strikes Back 1980

Безсмъртието ни поставя дилема, според английския философ Бърнард Уилямс. Ако сме безсмъртни, ще се случат две неща. Или ще изчерпим всички цели, които можем да имаме, или (понеже сме хора) ще загубим интерес към тях, преди да сме ги достигнали. Което означава едно – съществуване в ултимативна скука. 

Толкова лоша ли е скуката обаче? 

2 thoughts to “Какво ако можехте да сте безсмъртни?”

  1. Спомних си за моноспектакъла на Мариус по Джулиан Барнс… май – Сънят. Животът е сън, който осъзнаваме след събуждането. 🙂
    Иначе, исках да ти препоръчам сериал, който си мисля ще харесаш The north water, но последните 30 мин. така ми розвалиха удоволствието, че няма накъде. Въпреки това мисля, че си струва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *