Skip to main content

Ужаси 2023

Hermana Muerte 2023

Магнетичната сила на ужаса работи, особено за хората, които харесват пиковете и спадовете на ендорфина, допамина и адреналина. 

Пристрастените, към хормоналното влакче на ужасите, споделят общи психични черти. Те са с по-ниски нива на сговорчивост и алтруизъм, но и екстровертност. С моите високи нива на емпатия и вкусът ми към тихи, „бежови“ изживявания, аз не съм сред тях. За мен хорър жанра е повече странен десерт, отколкото основно ястие. Може, но не всеки ден.

Какво избрах от витрината досега?  

The Pope’s Exorcist 2023 (Екзорсистът на Папата)

The Pope’s Exorcist 2023

Ръсел Кроу прикрива шкембето, което си е отгледал, като надява расо. Той е отец Габриеле Аморт, официалният екзорсист на Ватикана.

The Rite 2011

Един от сценаристите е Майкъл Петрони, който е автор и на The Rite (Ритуалът) 2011 с Антъни Хопкинс. The Pope’s Exorcist 2023 повтаря формулата му. Филм, който е „по истински случай“ за свещеник, чиято вяра ще бъде изпитана от демон. Моралната битка е поверена на носител на Оскар, около когото има млади, непознати, несигурни и все още неубедителни актьори. 

The Exorcist 1973

Киното е бизнес. И като във всеки бизнес, след като някой направи нещо ново и печелившо – като The Exorcist 1973 (Екзорсистът), следващите десетилетия се появяват единствено копия. Копия, които си играят с опаковката и цената, но рядко променят съдържанието. 

The Pope’s Exorcist 2023

Очаквате, че ще има стая с легло, в което някой ще крещи, пищи и вика, докато се опитва да изстиска от тялото си кълчене, кривене, и акробатична конторсионистика. Последното дума ли е(?) или е екзорсизъм на българския език. Не знам, но очакванията ви ще бъдат задоволени. 

The Pope’s Exorcist 2023

Филмът е достоен за гледане, до голяма степен заради Кроу. Докато гледате, може да хапнете пуканки, чиято солена хрупкавост ще притъпи критичното ви мислене и глада за формално-валидни умозаключения.

Evil Dead Rise 2023 (Злите мъртви: Пробуждане)

Evil Dead Rise 2023

Още един свръхестествен хорър, който официално е част от поредицата Evil Dead, създадена от Сам Рейми, през 80-те години на 20 век. Не мога да сравня качеството, защото съм гледал само един, от останалите четири филма. 

Evil Dead Rise 2023

Режисьор и сценарист на Evil Dead Rise 2023 е Лий Кронин. Той ни среща с две сестри, чиято пасивно-агресивна семейна среща е осуетена от „небинарния“ син на едната. Синът започва да си играе с „Книгата на мъртвите“. 

Изкефи ме интрото, което няма нищо общо с централната история, но предлага един от най-яките уводни надписи. Пиша му шестица. 

The Shining 1980 

Ако има списък със задължителни хорър елементи, то Кронин зачертава всички квадратчета. Летят парчета месо, ръце, крака, очи и слюнка. Доста от бюджета отива за тоновете фалшива кръв. Има дори сцена, копие на червената вълна от The Shining 1980 (Сиянието). Разбира се и въпреки че разполагаме с нови технологии, тя не е по-въздействаща от оригинала на Кубрик. 

Evil Dead Rise 2023

Трябва да похваля Алиса Съдърланд, която е в ролята на майката, а също арт директорите, екипът по специални ефекти и грим. Иначе, предвкусвате края, още щом зърнете голямата машина за дървени стърготини, паркирана в гаража. 

Renfield 2023 (Ренфийлд)

Vampire’s Kiss 1988

Може би сте гледали Vampire’s Kiss 1988 (Целувката на вампира). В него Никълъс Кейдж играе мъж, убеден, че се превръща във вампир. Ако не сте, то поне сте виждали мимове, които са кадри от филма. 

В множество интервюта Кейдж е казвал, че една от трите му най-желани роли е Дракула. Над 40 години никой не чува желанието му. До днес. 

Renfield 2023

Renfield 2023 е глупав, шарен и забавен. Филм, който не се срамува от себе си. Партньор на Кейдж е друг Никълъс – Холт. Той е Ренфийлд, слугата на Дракула. Микс от хорър и комедия, базиран на съвременни културни теми и особености. Ренфийлд например е разгледан като деликатен милениъл служител, докато Дракула е токсичният бумър шеф. 

Renfield 2023

Останах жаден за повече Кейдж, но преситен от Акуафина. Тя се води рапър, актриса и комик, но в общи линии е неприятно досадна, шумна, лишена от талант персона. Макар и талантливи, безименни звезди остават хората, които се грижат за грима, костюмите и прическите. 

Renfield 2023

Филмът страда от прибързаното си темпо и неосъзнатата си реалност. Има сцени, в които сякаш сте в комикс или сън, но и напълно реалистични такива. Този дуализъм на действителността не помага. Макар да има пълен комплект с вампирски зъби, Renfield 2023 ни предлага беззъб край. 

Infinity Pool 2023

Абсолютен любимец на критиката, този филм не успя да ме убеди в каквото и да е. А се пробва, опитва, настоява. 

Infinity Pool 2023

Миа Гот е 100% прелестна за пореден път. Миналата година, тя бе двоен участник в селекцията ни от Най-добри филми. Миа е турбо, гига, мега, супер яка. Камерата я обожава.

Infinity Pool 2023

Александър Скарсгард се раздава. Той е повече от само висок. Наистина му пука, много иска да е актьор. Сценаристът и режисьор Брандън Кронънбърг – да, той е син на Дейвид Кронънбърг, измисля интересна концепция. Действието се развива в бедна държава, която бие много на Източна Европа. Държавата има море, златни пясъци и току що се е отворила за туризъм. Това привлича богати западняци, които се държат като свине. 

Държавата е консервативна. Всяка ексцесия и престъпление се наказват със смърт. Богатите обаче могат да платят, за да бъдат заменени от клонинг, който бива убиван вместо тях. Това е интересно, но не е оригинално.

Us 2019

Писали сме за The Double 2013 (Двойникът), филм-кошмар, базиран на едноименната новела от Фьодор Достоевски. Главният герой се разцепва на два противоположни характера. Концепцията идва от немския фолклор и еволюира в тропите за Злия близнак, и Клонинга. В същата категория от този век са: Moon 2009 (Луна), Enemy 2013 (Враг), Coherence 2013, Annihilation 2018 (Изтребление), Us 2019 (Нас).

Infinity Pool 2023

Това, което не ми харесва е какво прави с идеята Кронънбърг-младши. А то е повторение на Triangle of Sadness 2022 (Идиотският триъгълник). Интелектуален, арт хорър с прозаичен коментар за класовата борба и развращаващата сила на парите. Останалото е напън да си шокиращ.

The Neon Demon 2016

Изпълнението е и копие на The Neon Demon 2016 (Неоновият демон). Това е кино за инфлуенсърки. Кино, от някой, който е богат и известен или жадува да е богат, и известен като прави филми, колко са гадни богатите, и известните. Английският термин за подобен тип хора е “champagne socialists”. Американският е “limousine liberals” и „Gucci communist“. Липсва ми автентичност. Но гледайте и преценете сами, или спестете време, пуснете си музикален клип на Aphex Twin от периода 1997-1999.

Knock at the Cabin 2023 (Почукването)

Knock at the Cabin 2023

Понеже правя обзор на годината дотук, нека напиша и няколко реда за адаптацията на М. Найт Шаямалан по романа на Пол Трембли. Психологическият ужас и апокалиптика ни среща с няколко колоритни характера, затворени в колиба-хижа-вила в гората.   

Knock at the Cabin 2023

Даде ми усещането за епизод от хорър поредица, а не за отделен, цялостен филм. Преди три месеца споменах, че Дейв Батиста е основното предимство на Knock at the Cabin 2023. Умението му да комбинира и управлява заплашителна физическа сила с откровена уязвимост е белег за талантлив актьор. Не бих нарекал сценария нелеп, но е бавен нонсенс, заради което не можах да се включа, както Шаямалан би желал.     

Suzume 2022 (Сузуме)

Исках да избера нещо, което е по-добро от всичко останало. И понеже нямаше игрален избор – ето аниме, което ще попадне в селекцията ми от Най-добри филми за годината.

Suzume 2022

Филмът на Макото Шинкай е повече фентъзи, отколкото хорър. Срещата ни със 17-годишната Сузуме. Тя се разминава с тайнствен мъж. Мъжът я пита дали наоколо има врата. Каква врата? Врата в нищото. Вратата трябва да бъде затворена, защото през нея преминават огромни червеи, които предизвикват земетресения и цунами. Чудовищата идват от друга реалност, пъкъл от другата страна на вратата. Свят, който иска да превземе нашия. 

Your Name 2016

Имах опасението, че Шинкай ще повтори самия себе си, както направи с Weathering with You 2019, който е отличен, но деривативен на брилянтния Your Name 2016 (Твоето име).  

Атмосферата е красива и магическа. Анимацията е грандиозна. Филмът е обяснение в любов към Япония и философско есе, което търси отговор на въпроса: Можем ли и как да приемем смъртта? Не е шедьовър. Има едни излишни 20-тина минути и няма сграбчваща ви за гушата емоция. Отлична анимация, по-добра от всичко идващо от Холивуд.  

Трейлър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *