Skip to main content

Кои са най-добрите филми на 2021?

Отлагания, забавяния, отсрочки, удължавания, закъснения и притеснения белязаха киното през 2021. Световната пандемия затънти над 120 филма, но ето, че повечето стигнаха до нас.

Последният филма за Бонд беше отложен 3 пъти, новият Батман и Top Gun преместени за 2022. 

Студията бяха в ролята на ресторанти. Да пуснат готовата храна на промоция за вкъщи или да я пъхнат във фризера? 

West Side Story 2021 – генерира загуби за $300 милиона

Нерешителните – като Disney, решиха да направят и двете едновременно. Миналата седмица компанията съобщи, че това действие е донесло загуба от $600 милиона – само от Black Widow 2021 (Черната вдовица).

Дали киното ще оцелее, зависи от младото поколение. Същото, което изобрети: Netflix and chill. Може би салоните ще се спасят – както ресторантите, но филмите в тях ще се променят. Например драмата, комедията и романтиката ще останат само за домашно гледане. А епиката и монументалната фантастика ще се върнат в салона. 

Ще видим.

5-те на Мис Б.

През годините цитирахме мнения и информации, които ни даваше нашата индийска връзка – Мис Б. Тя е жена на определена възраст… изключително жизнена личност, за необикновените нива на песимизъм и депресия, които изпитва обикновено. Интересува се от всичко, което интересува всички, но особено филми, анимации, игри, комикси и социални каузи – не само с котки. 

Попитах я само за хубавите неща, които й се случиха през миналата година. През 2021 си направих профил в Tinder  – казва Мис Б. – което не помогна по никакъв начин на интимния ми живот. Даже имам чувството, че девствеността ми се връща. Обаче срещнах мъж, който дойде на първа среща с торба марихуана и друг, който дойде с котката си – персийка, и дори ми даде да си играя с нея. Предполагам, че това са единствените хубави неща от миналата година. 

Казах ви – оптимистка. 

Don’t Look Up 2021 (Не поглеждай нагоре) – Най-реалистичният и правдоподобен ужас, който съм гледала някога.

Venom: Let There Be Carnage 2021 (Венъм 2) – Защото е смешен и Том Харди е просто страхотен – винаги.

The Suicide Squad 2021 (Отрядът самоубийци) – Екшън сцените са заснети брилянтно. 

The Electrical Life of Louis Wain 2021 – Къмбърбач, красота, котки!!!

The White Tiger 2021 (Белият тигър) – Не съм чела романа, но филмът – сам по себе си, заслужава награда. Изпълнението на актьора в главната роля, който е абсолютен дебютант, е умопомрачително. (Аз съм чел романа, който препоръчвам и съм съгласен, бел. Lubomir)

Разочарование на годината: Eternals 2021 (Вечните) – КАКВА ЕПИЧНА ГРЕШКА!!!!

5-те на ГАЛИНА

Това не са най-изявените филми тази година. Нито най-популярните. Но във всеки съм намерила нещо, което да ме заинтригува. 

CODA 2021 – Да, римейк на The Bélier Family 2014, но това не пречи да го харесвам. И докато първият филм получава критики, че в ролята на глухи са актьори, които нямат нарушение в слуха, в тазгодишния филм такава драма няма.

Тримата членове на екранното семейството са изиграни от кино професионалисти, нечуващи и в реалния живот. Те могат да се шегуват не по-зле от тези, които улавят със слуха си всяка дума. Няма снизхождение. Няма преувеличение. Може би заради своята непринуденост и умелото използване на тишина и звук, CODA 2021 е най-награждаваният филм от фестивала Sundance и един от фаворитите ми от 2021. 

Riders of Justice 2020 (Рицари на справедливостта) – Ако харесваме Мадс Микелсен от Adam’s Apples 2005 (Ябълките на Адам) или Another Round 2020 (Още по едно), тук го виждаме по-близо до друг негов герой – Михел Колхаас. Героят му е суров мъжага, движен от желание за мъст, но не само той прави филма.

Ото (Николай Ли Кос) и компанията му от застарели нърдове допринасят за това Riders of Justice 2020 да е от продукциите, които не могат да бъдат определени като екшън, комедия или драма. Филмът има свой свят, където логиката на събитията не е линейна, а начинът на общуване е комбинация от изстрели, шеги, бой и прегръдки. 

Dream Horse 2020 (Кон мечта) – Това не е филм за кон, а филм за „hwyl“. И за да стане още по-объркващо, за уелския вариант на ирландското „craic“. В двата езика има отделни думи за състоянието на забавление, нарастващ ентусиазъм, емоции, мотивации и вълнение. Майкъл Оуен, бивш ръгби състезател от Уелс, има своя проста дефиниция – страст. В този филм един кон е олицетворение на всичко това, разказано с много хумор и патос и разбира се, малко тъга.

Luca 2021 (Лятното приключение на Лука) – „Santo Gorgonzola“! „Santa Mozzarella“! „Santa Ricotta“! Тази анимация носи лятото, Италия и спагети в себе си. Освен на местната храна, филмът отдава почит и на културата, киното и литературата. Под различна форма срещаме Марчело Мастрояни, Федерико Фелини, Виторио де Сика, Итало Калвино, Николо Макиавели, Пинокио и разбира се Vespa и Lavazza. 

Създателите казват, че Лука умишлено е направен с по-големи очи, за да се подчертае неговата любознателност и отвореност към непознатото. Анимацията отбелязва 35-годишнината на Pixar.

Bad Christmas 2021 (La noche mágica) – В края на 2021 имаше богат избор от коледни филми. Моето предложение е от Аржентина. 

Главният герой е изкривена съвременна версия на Св. Николай, считан за първообраза на Дядо Коледа. Този Никола тук е особена порода крадец и моралист, който се промъква в изискан дом в Буенос Айрес и въздава своя форма на справедливост. Филмът е социална сатира със 7 главни герои и един основен декор. Ако ви се гледа театър в киното, съчетан с италианска музика от 60-е и непредвидим финал, нека привидно баналното заглавие не ви отказва. 

Разочарование на годината: The Last Duel 2021 (Последният дуел) – Повечето филми, които разказват сюжета от различни гледни точки, надграждат историята. Уви, тук не е така. Има смяна на гледни точки, но по някакъв начин героите остават плоски, а драмата им далечна. Вероятно защото филмът е базиран на летопис, а не на роман, не виждаме развитие, а само маркиране на психологически преживявания. И да, прическата на Мат Деймън е като на Сашо Роман.

5-те на ROZIX

Скромните ми наблюдения показват, че през 2021 имаше повече добри сериали, отколкото филми и все пак… 

The Hand of God 2021 – Магически Сорентино! Вълшебно кино, което носи духа на Фелини, Торнаторе и Дзефирели! Ще го гледам пак и пак. Моят фаворит за филм на годината.

Drive My Car 2021 (Карай колата ми) – Истинско откровение! Деликатен, минималистичен и по японски сдържан. Но в същото време изключително емоционален. Направен по разказ на Харуки Мураками. Преплита пиеса на Чехов с бавното разкриване на героите, докато пътуват с червен Сааб, модел 78 г. Стискам му палци на Оскар-те. 

Belfast 2021 (Белфаст) – Прекрасно обяснение в любов на Кенет Брана към родния му град. Кастът е великолепен, музиката чудесна, камерата виртуозна. Гледайте, слушайте, чувствайте! 

Quo Vadis, Aida? 2020 – Разказ за чудовищния геноцид в Сребреница, извършен по заповед на ген. Ратко Младич и диктаторския режим на Слободан Милошевич. Актрисата в главната роля е разтърсващо добра. Филмът разплаква и замисля. След като го изгледах, намерих документални кадри на Младич и хората му – филмът ги пресъздава със 100% точност. Невероятно е, че тези зверства са се извършвали на един хвърлей място от нас. Дано никога не се повтарят. 

Don’t Look Up 2021 (Не поглеждай нагоре) – Един от силните филми тази година, без да е перфектен. Има някои сюжетни пробойни и ненужни образи, но не толкова натрапчиви, че да развалят удоволствието. Мерил Стрийп е прекрасна като женската версия на Тръмп, Леонардо Ди Каприо май досега не беше играл смотаняк, но му се получава. Безупречни Марк Райлънс и Кейт Бланшет, Дженифър Лорънс (ме) дразни, както винаги. Тимъти Шаламе беше излишен. И все пак, метафората е силна и темата много актуална в пандемичните времена на пост-истина и фейк риалити.

Разочарование на годината: Dune 2021 (Дюн) – Омръзна ми операторското майсторство, музиката и специалните ефекти да запълват дефицитите на историята. Все едно да оценяваме една книга по качеството на хартията и илюстрациите. Ами не. Съдържанието е над всичко. А тук то е оскъдно. И отгоре на всичко актьорите бяха слаби.

5-те на LUBOMIR

Drive My Car 2021 (Карай колата ми) – Преди време направих ревю на Happy Hour 2015, предишният филм на Рюсуке Хамагучи. Той би уплашил Хичкок, защото е 5 часа и 17 минути. Drive My Car 2021 е само 3 часа. Композиция от Чехов и Мураками, джаз, и дзен, тиха човечност, и надежда.   

Mass 2021 – Този филм ме счупи и после ме поправи. Най-християнският филм, който съм гледал. Камерен и театрален, развива се в стая на църква, но загледате ли се – няма да спрете. Актьорите трябва да вземат Оскар за екипна работа. 

The Father 2020 (Бащата) – Lege artis! Сценарий, режисура, сценография, поддържащи актьори, монтаж. А в центъра е Антъни Хопкинс, който на 84 години е торнадо, което ви отнася.  

Pig 2021 (Прасе) – Режисьорски дебют за Майкъл Сарноски, който ни припомня колко добър може да е Никълъс Кейдж, когато е добър. Привидно трилър-ноар, но трактат за скръбта.

A Sun 2019 – Семейна сага и кино изживяване, което остана тайна за повечето зрители, които са жадни за „видео контент“.  

Разочарование на годината: The Woman in the Window 2021 (Жената на прозореца) – „Разочарование“ не означава „най-слабият филм за годината“. Когато видите имената, биографиите и наградите на хората от екипа, а след това гледате – няма как да не се почувствате предадени, изоставени, незадоволени. 

А това са останалите филми, които (според мен) си заслужаваха.

Nowhere Special 2020 – е мъничък, но толкова истински, въздействащ и състрадателен. Hive 2021 (Кошер) – каква проста, но силна история от Косово. Блерта Башоли, създава зрял, чувствителен, ярък филм. 

Писали сме за: 

The Killing of Two Lovers 2020

You Will Die at 20 2019 (Ще умреш на 20)

Old Henry 2021 (Хенри Старика) – уестърн на годината и пик за актьора Тим Блейк Нелсън. Nine Days 2020 е дебют на сценариста и режисьор Едсън Ода. Ако това е началото на кариерата му, какво ли следва?

The Innocents 2021 – Интелигентният и талантлив сценарист, а сега и режисьор Ескил Фогт превръща невинното детско „Ние само си играехме“ в СТРАХотен трилър, по-добър от всичко на Marvel.  

Писали сме за:

Dune 2021 (Дюн)

The Empty Man 2020 

Nitram 2021 е Мартин наобратно, разтърсваща психоанализа в чиято основа е най-голямото масово убийство в Австралия. Най-добрата роля в кариерата на Кейлъб Ландри Джоунс и поредният жестоко красив филм на режисьора Джъстин Курцел. Petrov’s Flu 2021 е последният филм на Кирил Серебренников и е труден за гледане. Yakuza and the Family 2020 също не е цветя и рози, но ще ви хареса, ако си падате по якудза филми.

Ако искате нещо по-шантаво, Галя определя Games People Play 2020 като финландска игрална версия на Friends 1994-2004 (Приятели), за тези, които обичат да виждат нещата в натуралния им вид, без пудра, но с повече водка.

Европа ни поднесе кошница свежи ябълки. Като гръцкия сюрреализъм Apples 2020, интелигентната немска научно-фантастична-романтика I’m Your Man 2021 и майсторски разказаната английска легенда The Green Knight 2021 (Зеленият рицар).

Писали сме за: 

The Dig 2021 (Разкопките при Сътън Ху)

През 2021 в света на екшъна и трилъра беше тихо. Copshop 2021 ме засити със своята цветност и Б-филм непринуденост. С римейка Wrath of Man 2021 (Човек на гнева) Гай Ричи доказа, че не трябва да пипа големи продукции. Този жанр – в този формат, е неговото царство. Ако не сте следили сагата за самурая Кеншин, последните два филма от нея няма да имат смисъл. 

Най-хубавото от анимацията бе Arcane 2021-. Не е честно да го слагам тук – сериал е, но е толкова по-добър от повечето анимации, които сте гледали. Галина ви кани да помечтаете с Raya and the Last Dragon 2021 (Рая и последният дракон).

Mad God 2021 – е личен stop motion проект на легендата в анимацията – Фил Типет. Постапокалиптичният хорър е около 80 минути, които отнемат 40 години работа, на Типет и няколко курса от студентите му. 

Писали сме за:

Love, Death & Robots 2019- vol 2

Свързани публикации:

Кои са най-добрите филми на 2020?


2 thoughts to “Кои са най-добрите филми на 2021?”

    1. Моля!
      За първи път – може би в сряда, ще направя пост с отлични филми или поне ОТЛИЧЕНИ, които липсват в класацията 🙂
      Не се влюбихме, но повечето зрители и критиката ги аплодират

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *