Skip to main content

6+1 сериала – от човек, който не гледа сериали

Това е опиум за масите! 

Защо човек става наркоман? Ако вярваме на Уилям Бъроуз, който е нещо като експерт, отговорът е, че ставаш наркоман, защото нямаш мотивацията да станеш нещо друго. 

Game Of Thrones 2011-2019, не съм гледал дори един епизод

Започваш от отегчение или заради любопитство, а след шест месеца гледаш по няколко сериала едновременно. Дразниш се, когато приятел не може да сподели драмата от 5-и епизод на 13-и сезон.  

Stranger Things 2016–, още един непознат сериал за мен 

Макар да изпитвам здравословен ентусиазъм към шедьоврите: True Detective 2014 – (Истински детектив), The Wire 2000-2008 (Наркомрежа), Band of Brothers 2001 (Братя по оръжие), Twin Peaks 1990-1991 (Туин Пийкс) или I, Claudius 1976 (Аз, Клавдий) е почти невъзможно да ме спечелите за повече от 8-9 епизода. Трудно е да ме задържите дори за 3-4. Това са няколко сериала, които успяха тази година.  

Love & Death 2023 (Любов и смърт) 

Писали сме за феномена „близнаци“ – филми, които имат еднакви сюжети и са пуснати по едно и също време. Love & Death 2023 е сериал близнак с Candy 2022.

Главната им героиня е Кенди Монтгомъри, 30-годишна жена, която през 1980 убива своята приятелка, съседка и колежка в църковния хор Бети Гор. Съсича я с брадва. Нанася 41 удара. Убийството става в малко, консервативно градче в Тексас, първото в историята на населеното място. 

Love & Death 2023 

Звездата на Love & Death 2023 – и основна причина да го гледате, е Елизабет Олсен. Това е най-добрата роля в кариерата й. Тя е магнетична и мистериозна, прелъстява очите, пленява вниманието. Роля достойна за Оскар, може би сериалът трябваше да е филм. 

Love & Death 2023  / Banshee 2013-2016

Вторият актьор, който ме възхити е Том Пелфри. Познат ми е само от едно място, култовият сериал, който повечето хора не са гледали – Banshee 2013-2016 (Банши). И там, и тук ролята му е епизодична, но харизматичната му власт над камерата завладява екрана.

Love & Death 2023 

Сериалът започва бавно, дава време да се запознаем с основните характери. Увлича ви след 3-и епизод. На базата на 7 серии на Love & Death 2023, един трейлър на Candy 2022 и опитът ми на зрител мога да спекулирам за разликите между двата.

Love & Death 2023  / Candy 2022

Candy 2022, чиято главна героиня е в изпълнение на Джесика Бийл, има по-точен кастинг. Повечето актьори приличат повече на истинските хора. Бийл играе студен, пресметлив, психопатичен хищник. 

Love & Death 2023, чиито снимки започват първи, но свършват след Candy 2022, разчита на правдоподобна, но не екзактна атмосфера. Героинята на Олсен  е показана като потисната домакиня. Не е жертва, но можем да я разберем, някои дори ще я оправдаят – това се случва и в живота. Дали е морално или справедливо – може би не е, но прави героинята по-интересна и загадъчна.     

Beef 2023

Не, не е за готвачи, които имат проблеми с приготвянето на Кобе телешко. С рейтинг от 98% Beef 2023 – на Лий Сунг Джин, е сред най-харесваните от критиката тази година. „Свада“ или „Разпра“ – както би се превело заглавието, има простичък, но въздействащ увод. Беден мъж в червен пикап е засечен (или засича) богата жена в бял джип. Жената му показва среден пръст. Конфликт.  

Beef 2023

Нека направим крачка назад, за да се абстрахираме от епитетите и суперлативите: „постижение“, „шедьовър“, „уникален“, „смел и важен поглед в душата на американските азиатци“, „еманципиращ“, „велик“. Сериалът не е тези неща, но е добър. Може да го гледате, дори и да не сте „американски азиатци“, защото е общочовешки.   

Beef 2023

Стивън Юн – Minari 2020 (Минари), Burning 2018, Mayhem 2017, е страхотен като отчаян, глуповат кутсуз и льохман, който мечтае – като всички нас, да успее в живота. Али Уонг, която в реалността ми е неприятна, е в ролята на успяла, но вечно незадоволена жена – ала Карън. Отива й. И двамата герои споделят дълбока, стаена, потисната ярост.

Beef 2023

Сериалът е успешен в моментите на проницателна психоанализа на характерите. Нещото, което репресира е темпото, което умишлено забавя, а също – неяснотата в жанра. Скачаме от ирония към абсурд, от интелигентна драма към пародия, от минимализъм към хипербула, от дълбоки води към убийствено плитки. Това двуличие или множествено личностно разстройство на сценария може би е търсено, но е изнуряващо. Опитайте го, ако не сте. 

Hell’s Paradise 2023-

Е по манга поредицата Hell’s Paradise: Jigokuraku на Юджи Каку. Действието се развива в периода Едо в Япония.

Hell’s Paradise 2023-

Следва няколко колоритни герои – нинджа, екзекутор, майстори на меча, престъпници и обикновени побойници, които търсят еликсира на безсмъртието. А той – еликсирът, е в рая, безумно красив, мистичен остров, който започва да те консумира, щом стъпиш на него.  

Hell’s Paradise 2023-

Освен че концепцията е оригинална, 13-е епизода предлагат всичко фантастично от японската анимация. Разказът е динамичен, извива се и криволичи. Героите са комплицирани – тамън решиш, че някой е злодей и се окаже, че бъркаш. Красивото става грозно, грозното красиво. Препоръчвам го, ако си падате по анимация и неща като Chainsaw Man 2022- и Demon Slayer 2019-.

Arnold 2023

Документален разказ в три части за Арнолд Шварценегер. Макар да е внимателно изтъкан от PR екип – както цялата кариера на Арнолд, сериалът е вдъхновяващ. 

Arnold 2023

Колкото и добри имиджмейкъри да имате, те са  незначителни за изкачването на атлетичните, филмовите, финансовите и политическите върхове, които достига Арнолд. Историята на този австрийски селянин е необикновена и смайващо окриляваща.        

Twisted Metal 2023-

Twisted Metal е поредица електронни игри, която прави премиерата си през 1995. Концепцията е разрушение, за което ви помагат законите на балистиката и термодинамиката. Играта, която не съм играл, има шест части, много продължения, серия комикси и един безуспешен опит да стане филм. 

Twisted Metal 2023-

Е, тази година се случи като екшън сериал с Антъни Маки. Той е в ролята на безименен „млекар“, който носи името Джон Доу. Млекарите в постапокалиптичния свят на Twisted Metal 2023- са доставчици. Авантюристи, луди глави, които летят с модифицираните си коли по смъртоносните пътища, свързващи оцелелите градове-крепости. 

Twisted Metal 2023-

Не очаквах много, даже очаквах малко, затова бях приятно изненадан от последните няколко епизода. Сериалът е материално скромничък, за да не кажа бедничък. Има серия, която се развива в едно помещение. Това не крещи – щедър бюджет. Апропо, серията е излишна, но явно вместо 5 яки епизода продуцентите са искали да има 10. Трябва да отбележа работата на Уил Арнет, който озвучава най-колоритния герой – садистичен убиец клоун. Отново, няма нищо дълбокомислено. Чисто забавление в стил Mad Max. 

The Last of Us 2023- (Последните оцелели)

Още една постапокалиптика, която подобно на последната е адаптация на електронна игра, която не съм играл. Разликата е в бюджета и в тона, който е по-мрачен и сериозен.  

The Last of Us 2023-

Знаем правилото, че адаптацията на игри се проваля в 90% от случаите. Затова бях скептичен, когато дори сестра ми каза: „Трябва да го гледаш“. И го гледах.

The Last of Us 2023-

Светът е унищожен, след пандемия, която започва с мутирала гъба, а не вирус. Протагонистите са двама. Джоел е силен, но мълчалив мъж на средна възраст – ала Клинт Истууд, който е омекотен за „модерната аудитория“. Той трябва да помогне на хиперактивно момиче, което трябва да стигне до медицинска лаборатория. 

The Last of Us 2023-

Момичето –  Ели, е специално, защото има имунитет към спорите на гъбата. Да, прилича на Children of Men 2006 (Децата на хората), но с добавени зомбита. 

The Last of Us 2023-

The Last of Us 2023- е черен лебед в адаптациите на игри, рядка птица. Макар да е постижение в това, сериалът страда от нарочно забавено темпо и филър епизоди. Аз бих оставил 6 от 9, а също бих избрал друга актриса за ролята на Ели. Роля, която поне в началото е написана несръчно, защото прави Ели по-скоро досадна, отколкото симпатична. Но това се променя – макар неестествено, към края.  

Lucky Hank 2023- 

Гледах 3 от 8-е епизода. Боб Оденкърк е добър в ролята на Ханк Деверо, професор по английска литература, който е в тиха криза на средната възраст. Споделя от чертите на друг негов герой – Хъч Менсъл, от Nobody 2021 (Никой), но не очаквайте екшън.  

Lucky Hank 2023- / Nobody 2021

Сценаристите опитват да миксират почти всичко друго – невротизма на Уди Алън, оптимистичния цинизъм на Рики Джървейс, сърдитата, надменна дребнавост на Джон Клийз. В опита не намират нищо свое.

Lucky Hank 2023-

Lucky Hank 2023- е жлъчен, но бързо се извинява, че ни е обидил. Пробва да ни ухапе – дори на игра, но няма зъби. Аха, да ни одраска, но ноктите му са подрязани. Иска да е бунтар, но е импотентен, корпоративен, „playing it safe“* продукт.    

Свързани публикации:

The Old Man 2022 и други сериали

The Boys 2019- (Момчетата) 

Mare of Easttown – нещо добро от HBO

10 сериала със силно начало, но слаб край

Mindhunter 2017-

* Playing it safe – „да играеш на сигурно“, да избягваш риска, да се придържаш към познатото и статуквото, да си политически коректен.

7 thoughts to “6+1 сериала – от човек, който не гледа сериали”

 1. И аз не гледам сериали. Нямам сили. Не може една история да се влачи и да се мъчат да ти я разкажат в десетки епизоди, някои от тях откровен пълнеж! Е, не е да не съм гледал – Дедективите, Мер…, mindhunter, белият лотус 1, англичанката и още няколко… 🙂

   1. Явно имаш абонамент към HBO 🙂 ….
    Препоръчвам с два ръце ( до 10 еп.) любимите ми Олив Китридж,
    Поколение убийци, Джон от Синсинати.
    Грехота е човек да изтърпи Last of us докрай, а да не е гледал и следващите… 😉
    Карнавал е само два сезона (жесток сериал)
    Другия любим и кратък по HBO, който сега завърши – Възходът на Лейкърс – общо 17 еп. (не съм фен на баскетбола)
    От по длъжките им …“Тримей“, не е толкова известен, но е повече от прекрасен.
    Иначе съм напълно съгласен за Love and Death ,от Метълчето изтърпях 5 Мин., Ханк го избутах с много мъка, като втората половина беше по добра, но не толкова, че да си струва. Last of us изгледах епизод и половина.. време, което никой няма да ми върне. 🙂

    1. Изгледах по ваша препоръак Олив Китридж и НАИСТИНА е много хубав филм. Как са оригиналните заглавия на Поколение убийци, Джон от Синсинати и Тримей?

     1. @Ясен
      Поколение убийци предполагам е Generation Kill на HBO. Тримей предполагам е Treme, което е сериал за Ню Орлиънс… Не съм гледал нито един от трите. Но последния ми привлече вниманието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *