Skip to main content

Какво е Grifter? Отговор с 6 примера

The Eyes Of Tammy Faye 2021

Думата „чар“ означава  обаяние, прелест или привлекателност. Коренът й е някъде в 13 век, когато е означавала „омагьосвам“, „правя заклинание“. Какво са измамниците, ако не магьосници?

Deception 2013

Освен за филми, често пишем и за други неща. Писали сме за културни феномени като: Nepo baby, Аналогов страх, Liminal spaces, за образи като Мери Сю или Карън

The Grifters 1990

Актуална дума за 2023 ще бъде Grifter. Какво е grifter? На български се превежда като: измамник. Според Оксфордският английски речник grifter е: човек, който мами хората, за да му дават пари.

Алхимикът – Питер Брьогел Млади, 1600

Грифтърът може да е лъжец, мошеник, изнудвач, лицемер, съблазнител, прелъстител, фалшификатор. Една от хубавите думи е шарлатан. 

Шарлатаните са били продавачи на хомеопатични лекарства, преди хомеопатията да съществува. По пазарите – от късното Средновековие, те продавали: афродизиаци, стимуланти, еликсири, отвари, запарки и микстури. Шарлатаните претендират, че са хора на науката – доктори, магове и магистри, алхимици, изобретатели. 

Грифтърът е хакер на човешкото поведение

Той не просто ще ви открадне парите, но ще го направи с усмивка. Заедно с портфейла ви, той ще задигне и вашето внимание, интерес, възгледи, чувства.  

To Die For 1995

Измамниците, често ви дават физически „продукт“. Например веднъж ме измамиха да купя скъпа химикалка, която се оказа китайски боклук. Около всеки площад по света ще намерите хора продаващи „луксозни италиански чанти“. Грифтърът продава себе си. 

Тази особеност е направила впечатление на журналист от вестник St. Louis Republic, още през 1904. Той пише, че ако „редовните“ измамници използват официалните бизнес канали, за да ви измамят, то грифтърите ги избягват. Те използват „уникални и необикновени практики.“

Ето няколко примера от политиката, социалния живот, бизнеса и науката. 

КИМ КЛЕЙСИК

Един от любимите ми, символично-поетични грифтъри е Ким Клейсик. 

През 2020 има извънредни избори, чиято цел е да се запълни мястото на починал конгресмен от Мериленд. Нещото, което трябва да знаете е, че щатът е доминиран от Демократическата партия. От 8 представители 7 са демократи. Най-големият град е Балтимор. Там републиканец е избиран за кмет – за последно, преди 60 години. В общинския съвет републиканците са 0. Около толкова са и в останалите служби и институции. 

Балтимор – кадър от видео разходка, YouTube канала на Nick Johnson

Балтимор е разпадащ се град, с огромни нива на бедност, престъпност, наркомания, корупция. В сравнение с него Перник е луксозен. Сред тази разруха и упадък се появява наперена, нахакана, решителна и смела жена, която казва: „Тук съм, за да разчистя този град. Последвайте ме“.

Кадри от предизборната кампания на Ким Клейсик

Кандидатът на републиканците Ким Клейсик. Тя говори чисто, ясно, нафукано, даже секси. Макар да е качена на червени токчета, Ким раздава крошета като Мохамед Али. Рекламният й клип е един от най-добрите, които съм гледал. Парите текват. За отрицателно време, тя събира над $8 милиона в дарения. За да загуби изборите с 25% срещу 75% от гласовете. После… изчезва, заедно с даренията. Оказва се, че Ким е… стриптийзьорка и грифтър. 

Първият съвет, за да разкриете грифтъри е поговорката: „Ако изглежда твърде добре, за да е истина, вероятно е така“. 

КРАЛЯТ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ  

Никога не съм влизал във фитнес зала. Не е лъжа. Не съм. Въпреки това, фитнес индустрията ми е интересна. Това е един от малкото бизнеси, в които макар да плащате за услугата – вие трябва да свършите работата. Ако искам чисти зъби, плащам 100 лева на стоматолог, отварям уста и чакам. Ако искам вкусна пържола, влизам в хубав ресторант, поръчвам и чакам. Ако искам мускулесто тяло, дори да дам хиляди на треньор – аз трябва да свърша работата. Повечето хора не искат да свършат работата. Повечето хора искат резултатите. Ако може – веднага. 

Pain & Gain 2013

Съответно, фитнес индустрията е море от грифтъри. Веган атлети, които приличат на питбули, докато са само на артишок. Батки, разгадали загадката на мускулните влакна на клетъчно ниво. Протеинови джънкита, които припадат, ако им покажете еклер. Педагози на диетите. И Браян Джонсън, известен с онлайн псевдонима Liver King. 

Liver King / Белгийско синьо говедо

Благодарение на социалните медии, Браян успява да привлече стотици хиляди, които искат резултати. Той им предлага философия, която смесва праисторически езотеризъм и мачо племенен шаманизъм. Виждате ли, ако ядете суров черен дроб и други важни – магически, органи като тестиси, вие ще изглеждате като него. Ще изглеждате като извънбрачно дете на белгийско синьо говедо.  

С месечни разходи от $11 000 за стероиди и хормонална терапия, а може би и силиконови присадки, Браян акумулира богатство за $100 милиона. Той доказва антропологичната сила на карантията и отличния грифт.

Грифтърите използват нуждата, мързела и алчността. Те знаят какво искат хората. Играят с надеждата.  Колкото повече надежда имате, толкова по-лесно ще бъдете измамени.

АННА ДЕЛВИ

Хайлайф, джетсет, каймак, елит, двор – както и да наричаме тази част от обществото, тя е притегателен център за грифтърите.

Лола Монтес / Ема Стоун като баронеса Машъм – The Favourite 2018 / Меган Маркъл

Там ще открием истински, но невероятни образи като Лола Монтес или баронеса Машъм. Или напълно банални изпълнения – като Меган Маркъл. 

Inventing Anna 2022

Анна Сорокин е безлично руско момиче, което има мечта. Да живее космополитен, луксозен живот сред трендсетъри и модни икони в Ню Йорк Сити. Грифтът започва през 2013, когато тя пристига от Европа в ролята на германска аристократична наследничка. Живее в най-скъпите хотели, вечеря в най-скъпите ресторанти, пазарува в най-скъпите бутици. Сметките си прехвърля към новите си приятели – фешънисти и инфлуенсър фашисти, които поне в началото ги плащат с лекота.    

Грифтърите разчитат на стадния принцип. Хората са овце, те не могат да не се следват един друг. 

ДЖАК МЪРФИ

Ако кажете, че мъжествеността е в криза, ще се съглася. С разпада на традиционните ценности на Запад, включително семейството, ролята на мъжа в момента е неясна, некомфортна и фрустрираща. Статистиката  е стряскаща. Мъжете доминират психичните заболявания, алкохолизма, наркоманията, самоубийствата, безработицата. Вече две поколения израстват без цел или ясен екзистенциален смисъл. Без бащи – също. 

Том Круз в ролята на мъжки мотивационен инструктор – Magnolia 1999

Афоризмът, че жените се раждат жени, но мъжете се създават е истина. Когато няма кой да те научи, сам търсиш учители. Последните две десетилетия се появи вълна от инструктори, треньори и консултанти по мъжественост. Те предлагат книги, курсове, семинари, лекции, лични консултации, абонаментни групи.

Джак Мърфи / God of War

Джак Мърфи, чието истинско име е Джон Голдман, е един от многото. Джак прилича на Кратос от God of War. Неговата тема е: Как да си Алфа мъжкар? Алфата е най-доминантния, уверен, агресивен индивид в групата. Лидерът. Цар лъв. Едно от многото неща, които Алфата не би направил е да споделя жените си с други. Е, оказва се, че Джак е сутеньор, който се възбужда, когато други мъже правят секс с приятелката му. 

Грифтърите създават опозиция от Жертва и Злодей. Вие сте жертвата, грифтърът е тук, за да ви помогне да не сте.  Злодеят често е абстрактно понятия: „патриархат“, „феминизъм“, „системен расизъм“, „фашизъм“, „дълбоката държава“, „глобализъм“, „климатична криза“, „еко катастрофа“.

СИЛВЕН ЛЕСНЕ

Ако смятате, че академичните среди са дом единствено на умни, честни, доблестни и благородни агенти на Науката, грешите. Бъка с грифтъри. Социалните науки изплюват ежегодно по 10-тина звезди. И ако теориите им не могат да ви убият директно, то в областта на фармацията и медицината грифтърството е смъртоносно. 

Серджо Канаверо – TEDx

Видите ли, чуете ли, че някой доктор е „рок звезда“ – бъдете нащрек. Такива са италианският хирург Паоло Макиарини, който убива пациентите си, чрез регенеративна медицина. Неврохирургът Серджо Канаверо, чийто грифт е присаждането на глава. Кардиологът Пиеро Анверса, който вкарва в небивал скандал Медицинския факултет на Харвард, след като фалшифицира 30 „революционни“ проучвания, за използване на стволови клетки в лечението на сърдечни заболявания. 

Това са лекари, които изнасят TED talks, пият шампанско, набиват хайвер, летят първа класа, правят си селфита с политици и знаменитости, купуват си къщи на два-три континента. 

Силвен Лесне / Мат Деймън като социопата Том Рипли – The Talented Mr. Ripley 1999

Може би един от най-гадните медицински грифтъри, който заслужава да бъде обесен публично, е професорът по неврология Силвен Лесне. През 2006, той подправя фундаменталното си изследване за болестта на Алцхаймер. Лесне защитава идеята си, че определен протеин образува плаки в мозъка. Съответно, тласка всички останали да търсят начин да противодействат на този протеин. Две десетилетия науката работи на празни обороти, заради грифтър, който иска да е известен и богат. Това е социопатия. 

Грифтърът може да ви вкара в транс от мечти, чрез увлекателна история. Мозъкът ни се храни с истории. Те ни създават чувство за контрол. Помагат ни да видим ред там, където има хаос. 

ЕЛИЗАБЕТ ХОЛМС 

Бизнесът прелива от психопати, нарциси, изнудвачи, мошеници и грифтъри. Хора като Чарлз Понци, чиято фамилия ще остане нарицателно за измамите тип финансова пирамида. Рекордьорът Бърни Мейдоф, който открадва $65 милиарда. Адам Нойман, един от многото псевдо-гуру Джизъси на модерната дигитална икономика, който налапва над $2 милиарда с проекта си WeWork. Дъг Еванс, йога-хипи-веган душичка, който задига само стотина милиона с компанията си за здравословни сокчета Juicero.

The Wizard of Lies 2017

Някои казват, че най-богатият човек на света – Илон Мъск, е в същата категория, защото продава само „визия“ и мечти, които се надява някога да реализира. Спорно е, но съм съгласен, че Илон е делегат от клуба Fake it till you make it – преструвай се, докато успееш. Основен бизнес прийом на стартъп икономиката. 

Елизабет Холмс от корици на списания / Аманда Сайфред в ролята на Холмс – The Dropout 2022

Елизабет Холмс основава компанията си Theranos, когато е на 19 години. Пакетирана като „женския Стив Джобс“, Ели успява да привлече над $700 милиона в инвестиции. Грифтът й е обещанието за „демократизация на здравеопазването“. Стръвта е нова, революционна технология за диагностика. Малка, компактна машина, която се нуждае от няколко капки от кръвта ви, за да ви „сканира“ – като в Star Trek, за стотици заболявания. 

В пика си компанията – основана от тийнейджърка, е оценявана на $10 милиарда. А Холмс е световна звезда и модел за „всички момичета“. Днес тя е осъдена на 11 години и 3 месеца затвор, които в момента се опитва да избегне или поне отложи, като забременее.

Sharper 2023

Грифтърите са специфична част от американския културен етос. САЩ притежава икономика, която предоставя социална мобилност и възможности за личен успех, каквито няма да намерите е Европа или другаде. Освен растеж, иновация и здравословна конкуренция, тази среда насърчава хищничество, и опортюнизъм. Прекрасна среда за хора, които психологът д-р Тод Гранде нарича „вампири на доверието“.

Свързани публикации:

Новите проповедници

FAKE

За ползата от границите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *